legenda vagy valóság?

2019.03.20. 11:21

10 tény, amit nem tudott a Loch Ness-i szörnyről

A XXI. században, 2017-ben látták legtöbbször (pontosan nyolcszor) Nessie-t.

Forrás: Shutterstock

Nessie, a Loch Nessi-i tóban éldegélő szörny évszázadok óta ijesztgeti az embereket, dacára annak, hogy lehet nem is létezik. A multkor.hu összeszedett tíz olyan „tényt”, aminek ismeretében ki-ki eldöntheti, mi is lehet a valóság.

1. A kelta mitológia alakváltoztató vízi szellemeinek (angolul kelpies) köszönhetően a Loch Ness-i szörny évezredek óta jelen van a kelták, (később a skótok) képzeletvilágában. A vízi szellemekkel elsősorban a gyerekeket ijesztgették, hogy távol tartsák őket a skóciai tavak veszélyes vizeitől. A szellemekből később dinoszauruszszerű lényeket formált a képzelet.

2. Az első írásos emlék a Loch Ness-i szörnyről a Kr. u. 7. századból származik. Szent Kolumba bencés apát legendájában az író, bizonyos Adomán egy vérengző, a Loch Ness-i tó környékén emberekkel táplálkozó szörnyről tesz említést.

3. A modern kori Loch Ness-i szörny legendája 1933-ben született, amikor a tó környékén autókázó George Spicer és felesége egy különleges, hosszú, hullámzó nyakú lényről számoltak be, amely nem messze az autójuktól, dülöngélő mozgással haladt keresztül az úttesten.

4. A Loch Ness-i szörnyet az 1940-es évektől Nessie-ként kezdték becézni. A sajtó először valamiféle „halszörnyről” írt, majd „tengeri kígyónak”, illetve „sárkánynak” nevezte a titokzatos lényt, végül megállapodtak a „szörny” kifejezésben.

5. Az első állítólagos fotó szintén 1933-ban készült a lényről. Hugh Gray Foyers közelében, a Ness-tó keleti partján kapta lencsevégre a titokzatos lényt. A fénykép sajnálatos módon elmosódott; a figyelmes szemlélő számára pedig nem egy szörny, hanem a szájában egy botot tartó Labrador feje sejlik fel.

6. 1941-ben az Il Popolo d’Italia című olasz lap azt állította, hogy az olasz légierő egyik gépének sikerült bombákkal megszórnia a Ness-tavat. A művelet olyan jól sikerült, hogy a skótok nemzeti büszkesége, Nessie is elpusztult. A britek megmosolyogták a valótlan jelentést.

7. A brit kormány 1979-ben komoly lépésre szánta el magát és úgy döntött, hogy végére jár a legendáknak. Azt tervezték, hogy beidomított palackorrú delfineket vetnek be Nessie kézre kerítése érdekében. A vízi emlősöket kamerákkal és reflektorokkal szerelték volna fel.

8. Steve Feltham 28 éves korától, azaz 1991 óta a Loch Ness partjának közvetlen közelében él és „hivatásszerűen” gyakorolja a szörnyvadászatot. A világ legkitartóbb állandó szörnyvadásza, aki kamerájával évtizedek óta a vizet pásztázza, életművéért már egy Guinness-rekordot is begyűjtött.

9. A 21. században, 2017-ben látták legtöbbször (pontosan nyolcszor) Nessie-t. A múlt század 30-as éveiben, az észlelések száma bizonyos években meghaladta a húszat.

10. A szörny köré szőtt legendáknak köszönhetően évente több mint egymillió turista keresi fel Loch Nesst. A hatalmas érdeklődés Nessie irányában megközelítőleg évente 53 millió dollárral gazdagítja a skótokat.

Borítókép és illusztrációk: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!