Természeti kincseink

2019.03.01. 22:01

Varázslatos üregek: bújjon Ön is barlangokat!

Ismét megrendezik a barlangok hónapját márciusban: a kampány során a nagyközönség számára nyitva álló barlangokat népszerűsítik különleges programjaikkal a magyar nemzeti parkok.

Aggtelek, 2018. október 13. A Föld mélyétõl a csillagokig címû barlangtúra résztvevõi az aggteleki Baradla-barlangban 2018. október 13-án. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A hatodik alkalommal megrendezett Barlangoljunk! elnevezésű kampány keretében országszerte meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményekkel, máskor be nem járható túrákkal várja az érdeklődőket Magyarország öt, a nagyközönség előtt is nyitva álló barlanggal rendelkező nemzeti parkja – közölte Rácz András környezetügyért felelős államtitkár pénteken, a budapesti Szemlő-hegyi-barlangban tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, így például az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja 30 százalékos kedvezménnyel látogatható. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén a Szentgáli-kőlik, valamint a Lóczy- és Csodabogyós-barlangok, a Bükki Nemzeti Park területén a Szent István és az Anna-barlang, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén pedig a Pál-völgyi, Szemlő-hegyi és a Mátyás-hegyi barlang látogatható kedvezményesen a meghirdetett időpontokban – sorolta.

A márciusi programokról részletes információt a magyarnemzetiparkok.hu/barangolas oldalon találhatnak az érdeklődők.

Az öt nemzeti park területén összesen 40 barlangi bemutatóhely található, ahol a tavalyi évi statisztikák szerint 516 ezer látogató fordult meg. Ezzel a látogatószámmal a magyarországi ökoturizmus legnépszerűbb programjai között szerepelnek a föld alatti túrák – fűzte hozzá.

Az Istállós-kői barlang a Szalajka-völgyben.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Beszélt arról is, hogy Budapest a barlangok fővárosa, egyetlen olyan főváros sincs a világon, amelynek utcái alatt ilyen sok barlangjárat rejtőzne. Ismertetése szerint a főváros alatt mintegy 174 barlangot tartanak nyilván és több mint 50 kilométer hosszú barlangjárat húzódik.

Magyarország leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi barlang is a főváros alatt található, amelynek hosszúsága most már eléri a 31 kilométert is

- mondta.

Elmondta azt is, hogy a minisztérium „sokat költ” a barlangokra, elsősorban európai uniós forrásból. Magyarországon ebben az uniós költségvetési időszakban 38 milliárd forint forrás jut természetvédelemre, ebből speciálisan a barlangok védelmére másfél milliárd forintot fordítanak.

Az eseményen elhangzott: Magyarországon több mint 4 ezer barlangot tartanak számon, legtöbbjük karsztbarlang vagy hévíz formálta barlang, közülük pedig mintegy negyven barlangot látogathat a nagyközönség. Valamennyi barlang védett, és a nemzeti parki igazgatóságok vagyonkezelésében áll, a barlangi járatok hossza eléri a 290 kilométert.

Borítókép: túrázók az aggteleki Baradla-barlangban 2018. október 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!