mi rejlik a szépség mögött?

2019.04.08. 09:09

A pillanat fontosságára is emlékeztet a cseresznyevirágzás

A virágok csodálata mögött mély filozófiai tartalom rejlik.

Forrás: Shutterstock

Japánban éppen zajlik a cseresznyevirágzás, de az ott élők számára ez nem csak esztétikai értékekkel bír. Az emberekben ilyenkor felidéződik az élet mulandósága és a jelen pillanatok fontossága – írja a V4 Hírügynökség.

Hogy mit is rejt pontosan a japánoknak a cseresznyevirágzás, az a japán emberek mentalitásában keresendő.

A japánok gondolkodásmódját már évezredek óta meghatározza a természet tisztelete és szeretete, valamint az évszakok változásának és apró rezdüléseinek figyelemmel követése.

A cseresznyevirág nem véletlenül lett tehát Japán nemzeti jelképe. Az élet múlandóságának és törékenységének a szépségét idézi fel a japánokban, ahogy a mindent beborító rózsaszín virágok egy pillanat alatt leperegnek a fáról. A japán emberek előszeretettel ülnek ki a virágzó fák alá, hogy ott együtt töltsenek pár kellemes órát a szeretteikkel.

A nyíló virágok jelzik a tavasz kezdetét is.

Magukban hordozzák a megújulást, az új remények és álmok születését és beteljesülését. Bizakodással és optimizmussal töltik el az emberek szívét.

A japánok számára fontos ráadásul a tudatosság és a jelen megélése is – ezek nagy szerepet játszanak a buddhizmusban is.

A cseresznyefák a japán kultúra részei
Fotó: Shutterstock

A cseresznyevirágok élete csupán néhány nap, amilyen gyorsan megjelennek, olyan hamar el is tűnnek. Így emlékeztetik az embereket rá, hogy értékeljenek minden pillanatot az életükben és próbálják azokat pozitívan megélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!