véletlenül

2019.04.04. 11:37

Egy ötszáz éves kereskedőhajó roncsait találták meg az Északi-tengerben

A vízi jármű valószínűleg harminc méter hosszú volt és 1540 táján építették.

Forrás: Shutterstock

Egy 500 éves kereskedőhajó roncsait fedezte fel véletlenül az Északi-tenger fenekén egy holland mentőcsapat, amely vízbe esett konténerek után kutatott a térségben – közölte szerdán a holland kulturális minisztérium, megjegyezve, hogy ez a legrégebbi hajóroncs, amelyet valaha a holland vizekben találtak.

A vízi jármű valószínűleg harminc méter hosszú volt és 1540 táján építették.

Hullámsírjából olyan rézlemezeket hoztak a felszínre, amelyeken a középkori és kora újkori Európa meghatározó bankár-kereskedő családja, a Fuggerek védjegye szerepel.

A német család érdekeltségei nem csupán a bankszektorra terjedtek ki, hanem kezükben tartották a korabeli Európa bányászatának, érckereskedelmének jelentős részét is.

A holland mentőcsapat véletlenül bukkant rá a roncsra a Fríz-szigetek szomszédságában, miközben az MSC Zoe konténerszállító hajó januárban a vízbe esett rakományát kereste a térségben.

Ingrid van Engelshoven holland kulturális miniszter szerint a felfedezéssel tovább gazdagodott az ország „kulturális öröksége”. A hajóroncs sorsáról a későbbiekben születik döntés.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!