történelmi lépés

2019.04.12. 22:03

Néró első palotája tízévi restaurálás után megnyílt a látogatók előtt

Multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

Visitors use 3D virtual reality goggles as they sit in a room in the Domus Transitoria, Roman Emperor Nero's first palace, destroyed in the Great Fire of Rome in 64 AD on April 12, 2019. - The Domus Transitoria was replaced by his Domus Aurea (or Golden House). (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Tízévi restaurálás után péntektől látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Néró császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon.

A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Néró kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért:

a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették.

Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: „Néró olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely egy abszolút uralkodó ideológiáját fejezte ki”.

A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett, ezt követően épült meg Néró pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

Russo szerint a Domus Transitoria, Néró első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna.

Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint Néró első palotájában a Palatinuson „mindent arany, drágakő és gyöngyház borított”.

Russo pénteken Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Néró mindét palotáját bejárhatják vezetett túrákon.

A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel,

hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!