elkeserítő

2019.09.08. 07:45

Kevés a magas pozíciót betöltő nő a tudományos területen

38 ország, köztük az Egyesült Államok és Ausztrália, valamint európai államok 541 egyeteméről és kutatási intézetéből származó adatokra épült felmérést készítettek.

Forrás: Shutterstock

„Elkeserítően alacsony” a tudományos ranglétrán magasra jutó nők száma – derült ki egy új tanulmányból, melyet a Cell Stem Cell című folyóiratban publikáltak.

A mutatók szerint az élettudományi oktatásban az egyetemisták és tudományos továbbképzésben részt vevő hallgatók több mint fele nő, az adjunktusok körében azonban már csak 42 százalék, a professzorok körében pedig mindössze 23 százalék a nők aránya, noha a számok intézményenként eltérőek. A tanulmányból kiderült, hogy

a nőknek kevesebb lehetőségük van bizottságok munkájában részt venni vagy tudományos találkozókon felszólalni.

A tanulmány szerint a fő problémát a nők befolyásos pozícióba való kerülése és a pozíció megtartása jelenti.

Az eredmények alátámasztják a tudományos életben tevékenykedő nők egy részének véleményét, amely szerint sokkal több erőfeszítésre van szükség az úgynevezett „szivárgó vezeték” problémájának orvoslásához, vagyis hogy

a nők a férfiakhoz képest jóval nagyobb arányban „elszivárognak” a karrier során olyan problémák miatt, mint a zaklatás, valamint az előléptetéssel és fizetéssel kapcsolatos kérdések.

A nők előre jutását nehezítő körülmények között szerepel továbbá a velük szembeni nem tudatos elfogultság, valamint a magánélet és a munkahely közötti egyensúlyozásból eredő feszültség.

Jessica Wade, a londoni Imperial College munkatársa – aki nem vett részt a tanulmányban – elmondta, hogy a nemek közötti egyensúly javításához olyan intézményi szintű elkötelezettségre van szükség a tudományos életben, amely kiterjed a nők szakmai előmenetelének támogatására és a megfelelő fellépésre a szexuális és egyéb zaklatások jelentését követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!