nincs nyugalma

2019.11.20. 09:56

Exhumálják a híres francia filozófus holttestét

Felnyitják a héten Michel de Montaigne-nek (1533-1592) a bordeaux-i Akvitániai Múzeumban lévő sírját, hogy meggyőződjenek róla, valóban a francia humanista filozófus nyugszik-e benne, akinek a holttestét a századok során többször is áthelyezték.

L0001909 Portrait of Michel de Montaigne. Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images [email protected] http://wellcomeimages.org Portrait of Michel de Montaigne. Engraving Published: - Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Forrás: Wikipedia

„A kétségek tisztázása érdekében november 18. és 22. között régészeti műveletet hajtunk végre a bordeaux-i Akvitániai Múzeum alagsorában, Michel de Montaigne sírjánál” – tudatta hétfőn közleményben a délnyugat-franciaországi város, amelynek Montaigne hajdan a polgármestere volt.

A polgármesteri hivatal már szerdán számot ad az első felfedezésekről.

A kutatásokat egy történészekből, régész-antropológusokból és egy paleogenetikusból álló bizottság irányítja. Átvizsgálják a sírt, kutatásokat folytatnak levéltárakban és genetikai elemzést végeznek a csontmaradványokon.

Michel de Montaigne koporsóját 1593-ban a jelenlegi múzeum helyén álló kolostor (Couvent des Feuillants) kápolnájában helyezték el.

1802-től a kolostorban a Királyi Gimnázium kapott helyet, amelynek a kápolnájában 1871-ig őrizték a koporsót, amikor az épületet tűzvész pusztította el. A filozófus maradványait ekkor a bordeaux-i Chartreuse temetőben helyezték el átmenetileg.

Az eredeti helyére – ahol akkor már az egyetem bölcsészet- és természettudományi kara állt, majd jelenleg az Akvitániai Múzeum épülete található – 1886-ban szállították vissza a maradványokat. Azóta vannak kétségek a maradványok azonosságát illetően. Tavaly két kis lyukat fúrtak a filozófus feltételezett sírjába. A lebocsátott minikamerával egy fakoporsót, emberi maradványokat és egy Michel de Montaigne nevét viselő aranyozott réztáblát láttak.

„Ezek a komoly jelek ismét felébresztették a szakértők kíváncsiságát, akik

eldöntötték, hogy lezárják a nyitott kérdéseket: azonosítják a koporsóban lévő maradványokat és a sír alsó részében elhelyezett koponyát, és feltárják a sírhely történetét”

- közölte a város, amelynek Montaigne 1581 és 1585 között volt a polgármestere.

Michel Eyquem de Montaigne földesúr, városatya, diplomata, utazó volt, aki tevékenyen részt vett a vallásháborúk dúlta kora társadalmi és politikai életében. Író-gondolkodóként fő műve az Esszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!