árverés

2019.12.19. 18:35

Csaknem kilencmillió dollárt fizettek Coubertin báró olimpiai kiáltványáért

A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A picture taken on June 18, 2019 in Lausanne shows a statue of International Olympic Committee (IOC) founder Pierre de Coubertin at the entrance of the new IOC headquarters that will be inaugurated on June 23, 2019. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Forrás: AFP

Fotós: AFP

Sportrelikviáért még sosem fizettek annyit, mint Pierre de Coubertin báró 1892-es beszédének kéziratáért, mely 8,8 millió dollárért (2,62 milliárd forint) kelt el egy New York-i árverésen.

Az ókori olimpiai játékok modernkori feltámasztásának érdekében írt 14 oldalas felhívást a Sotheby's aukciós ház bocsátotta áruba, s a cég előzetesen arra számított, hogy a vételi ár eléri majd az egymillió dollár.

A szerdai árverés aztán messze túlszárnyalta az előzetes reményeket: három vevő vívott nagy harcot a dokumentumért, végül 8,8 millió dollárnál ütötték le a licitet. A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Az eddigi legértékesebb sportrelikvia a baseballozó Babe Ruth egyik meze volt, mely hat hónapja 5,6 millió dollárért kelt el.

Coubertin báró a beszédet a Sorbonne Egyetemen, a Francia Atlétikai Szövetség ötéves születésnapi rendezvényén mondta el. Két évvel azt követően megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, majd 1896-ban Athénban megrendezték az első modernkori olimpiai játékokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!