bizonyosság

2019.12.05. 18:04

Hihetetlenül jó a memóriájuk az óriásteknősöknek

A kísérletben résztvevő állatok nagyon gyorsan megtanulták a feladatot és arra még kilenc év múlva is pontosan emlékeztek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Benjamint

Tanulékonyak és meglepően jó hosszú távú memóriájuk van az óriásteknősöknek, és csoportosan gyorsabban sajátítanak el dolgokat – derítették ki a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói és a bécsi Schönbrunni Állatkert szakemberei az Animal Cognition című tudományos folyóiratban bemutatott Alábecsült óriások című tanulmányukban.

Tamar Gutnick, Michael Kuba és Anton Weissenbacher Galápagosi óriásteknősöket (Chelonoides nigra) és Aldabrai óriásteknősöket (Aldabrachelys gigantea) tanított meg arra, hogy egy pálcára erősített kék labdába harapjanak. A három teknős – Schurli, aki több mint 120 éves, Mädi és Menschik – gyorsan megtanulta ezt, és feladata elvégzésekor egy sárgarépát kapott jutalmul.

A második lépésben az óriásteknősök más színű labdákat is kaptak, és nem járt jutalommal, ha nem jól választották ki az adott színt.

Három hónap múlva az állatokat ismét tesztelték, és ők jól emlékeztek arra, hogy mit kell tenniük, kiválasztották a megfelelő színű labdát. Majd kilenc év múlva megismételtették velük a feladatot, amelyet mindhárom óriásteknős tökéletesen elvégzett.

A kutatók felfigyeltek arra is, hogy mindkét faj gyorsabban tanulta meg a feladatot, ha csoportosan oktatták őket, mintha egyedül, ami azt jelzi, hogy az óriásteknősök tanulnak abból, ha figyelik társaikat – vélik a kutatók.

A szakemberek megjegyzik, hogy kevés kutatást végeztek a teknősök intelligenciájáról, azok is inkább a tengeri teknősökre korlátozódtak. Ezért nagyon keveset tudni a szárazföldön élő óriásteknősök képességeiről.

Az köztudott, hogy a vadon élők képesek nagy távolságok megtételére, kommunikálnak társaikkal és nagyon hosszú ideig élnek. A hosszú utak megtételéből feltételezték a szakemberek, hogy a Galápagos- és az Albadra-szigeteken élő óriásteknősöknek igen jó a memóriájuk, mivel emlékeznek az útvonalra, amelyet visszafelé is megtesznek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!