Újkőkor

2019.12.24. 15:36

Ötzi újabb titkát fedték fel a kutatók

Kiderült, mi lehetett az 5 ezer éves alpesi gleccsermúmia tegezében talált rejtélyes madzag.

The only replica of Otzi outside of Bolzano, Italy, on display at the MehlWelten (Flour Worlds) Museum in Wittenburg, Germany, 22 June 2017. The "man from the ice" is the first man known to have eaten cereals. Two einkorn grains - which used to be cultivated then - were supposedly found on his fur cout. The museum located in the building of the former Wittenburg District Court encompasses a collection of flour sacks from 137 countries and was recently expanded for exhibitions regarding the history of cereals and their influence on human culture.

Forrás: AFP PHOTO

Fotós: Jens Büttner

A mai olasz-osztrák határon, egy alpesi gleccseren több mint 5000 éve jégbe fagyott ember, Ötzi újabb titkát fedték fel svájci kutatók, akik szerint íjhúr lehetett az újkőkori vadász tegezében talált rejtélyes madzag

jelentette be kedden a bolzanói Dél-tiroli Régészeti Múzeum, ismertetve egy, a Journal of Neolithic Archaeology című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmányt.

A Svájci Tudománytámogatási Nemzeti Alap (SNF) kutatói megállapították, hogy a tegezben talált ismeretlen rendeltetésű zsinór nem növényi, hanem állati eredetű, így jól terhelhető zsinegként kiválóan alkalmas lehetett arra, hogy egy íj húrjaként használják.

A rejtélyes, gondosan összehajtogatott madzagot mindeddig növényi eredetűnek vélték, ám a svájci kutatók most egy belőle kapott mikroszkopikus méretű rostmintát összehasonlítottak más hasonló újkőkori leletek mintájával, és megállapították, hogy az Ötzi tegezében talált madzag egy nem meghatározható állat lábának ínjából készült.

A három zsinegből igényesen összefont kötél nyugalmi állapotban 4 milliméter vastag, és 2 méteres hosszával éppen elég lehetett Ötzi íjához. Az elasztikus húr megfeszítve, mindössze 2 milliméter vastagon, jól beleilleszthető a tiszafából készül íj két végén található rovátkába.

Az újkőkori vadász S-alakban hajtogatta össze a húrt, és egyik végére csomót kötött. A tegezben talált másik, ugyancsak állati eredetű, kezdetlegesen megmunkált madzagköteg tartalékként szolgálhatott egy másik húrhoz

vélik a kutatók.

A bolzanói múzeum szerint a jó állapotban fennmaradt zsineg a gleccsermúmia többi kellékével együtt a világ legrégibb vadászfelszerelése az újkőkorból.

Az íjhúrok a legritkább régészeti leletek közé tartoznak.

Ötzi mintegy 5300 éve élhetett. Gyilkosság áldozata lett, nyíllal lőtték le, a gleccser jegébe belefagyott holttestét 1991-ben, 3210 méteres magasságban találták meg német túrázók az Ötz-vögyi Alpokban, innen ered a beceneve.

Borítókép: Ötzi, az ősember rekonstrukciója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!