Elképesztő adat

2020.02.09. 16:00

Tízmillió állatot használnak fel évente kutatási célra az EU-ban

Az Európai Unió tagországaiban 10,7 millió állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben, és további 12,6 millió állatot neveltek és öltek meg tudományos célból anélkül, hogy végül felhasználták volna őket állatkísérletekben – derül ki abból az uniós jelentésből, amelyben először összegezték a kutatási célra használt állatok számát.

Forrás: Pixabay

Az engedélyezett állatkísérletek számát tekintve az Európai Unióban Nagy-Britanniában használták a legtöbb, 2,51 millió állatot kísérletek során. A második helyen Németország áll 2,03 millió állattal, Franciaország a harmadik helyen 1,87 millió állattal.

Az Európai Bizottság honlapján megtalálható jelentés szerint Magyarországon mintegy 140 ezer állatot használtak fel állatkísérletekben 2017-ben.

Az EU-ban 2017-ben több mint 90 százalékban egereket, halakat, patkányokat és madarakat használtak kísérleti állatként, míg a nyilvánosság részéről nagyobb figyelmet kapó fajok a kutyák, macskák és nem emberszabású majmok kevesebb mint 0,3 százalékot tettek ki. Emberszabású majmokat az EU-ban nem használnak tudományos célokra.

Legnagyobb arányban egereket alkalmaznak a kutatások során: a kísérletekhez felhasznált összes állat 61 százalékát egerek teszik ki.

A jelentés közzétételével az Európai Bizottság az állatkísérletek területén is javítani akarja az átláthatóságot.

A dokumentum információt tartalmaz többek között az egyes tagállamokban az állatkísérletekért felelős hatóságokról, az ezekkel foglalkozó személyek képzettségéről, az egyes projektek engedélyezéséről és elutasításáról, az állatkísérletekkel foglalkozó intézmények felügyeletéről.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!