nem veszélyes

2020.04.29. 12:04

Aszteroida haladt el a Föld mellett szerda délben

A mintegy két kilométer széles, 1998 OR2 nevet viselő égitestet rendkívüli részletességgel lehet tanulmányozni az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közlése szerint.

Forrás: Shutterstock

Fotó: AstroStar

Aszteroida haladt el a Föld mellett közép-európai idő szerdán 11 óra 55 perckor. A mintegy két kilométer széles, 1998 OR2 nevet viselő égitestet rendkívüli részletességgel lehet tanulmányozni az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közlése szerint.

Az 52768 (1998 OR2) kódjelű aszteroidát először 1998-ban észlelte a NASA. Átmérője a becslések szerint 2,5 kilométer. Ha egy ilyen nagy objektum csapódna a Földnek, az globális katasztrófát okozna a tudósok szerint. A Föld mellett 8,69 kilométer per másodperces sebességgel elhaladó kisbolygó azonban a bolygó felszínét várhatóan csak 6,28 millió kilométerre közelíti meg, ami a Föld-Hold távolság 16,4-szerese, így ütközésre esély nincsen.

Felfedezése óta a világ űrügynökségei alapos figyelemmel követik a kisbolygót, pontosan meghatározták pályáját.

Az 1998 OR2-t a NASA a „potenciálisan veszélyes aszteroidák” közé sorolja. Röppályája évtizedek óta tartó megfigyelésének köszönhetően teljes bizonyossággal megállapítható, hogy „ez az aszteroida a következő 200 évben nem fog érintkezésbe lépni a Földdel” – közölte a NASA.

A mostaninál közelebb kerül viszont 2079-ben: akkor a Föld-Hold távolság mindössze négyszeresére lesz a bolygó felszínétől. A Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Csillagvizsgálójának kutatói online, élőben közvetítik az aszteroida közeledését a Sina Weibo mikroblogon és a Douyin videomegosztó applikáción.

Csao Haj-pin kínai csillagász, a Bíbor-hegy munkatársa szerint az 1998 OR2 méretéből adódóan az obszervatórium Hszüji állomásának 15-20 centiméteres teleszkópjaival figyelemmel követhető.

Az év kezdete óta a Bíbor-hegyi obszervatórium több aszteroidát is megfigyelt, melyek közel kerülhetnek a Földhöz. Május elsején is várható egy, a felszíntől mintegy 7,05 millió kilométer távolságban fog elhaladni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!