Úttörő tanulmány

2020.04.05. 09:24

Feltárták a szervezet D-vitamin-előállítását befolyásoló génváltozatokat

A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.

Forrás: Shutterstock

A tanulmány az Egyesült Királyság több mint félmillió lakosának genomját vizsgálta meg írta az eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Számos olyan, a bőrrel kapcsolatos gént találtunk, amelyik befolyásolja a szervezet D-vitamin-helyzetét. Napfényre van szüksége a bőrnek, hogy előállítsa a D-vitamint, de a génváltozatok is hatnak arra, hogy milyen jól végzi ezt a feladatát

mondta John McGrath, az egyetem agykutatási intézetének professzora.

Eredményeink arra utalnak, hogy a HAL (hisztidon ammónia-liáz) nevű gén variációi szerint változik a bőr egy kis molekulájának a koncentrációja, amelyik úgy viselkedik, mint valamilyen belső fényvédőszer. Ez a molekula magába szívja az UV-B fénysugarakat, amelyekre a D-vitamin előállításához szüksége van a bőrünknek. Attól függ, mennyi vitamint állítunk elő, hogy mennyi van ebből a molekulából magyarázta.

A kutatócsoport 143 olyan génlokációt talált, amelyik a D-vitamin koncentrációjával összefügg tette hozzá Naomi Wray, az egyetem molekuláris biológusa.

Korábban csak hat régióról tudtunk, így az eredmények további információt szolgáltatnak arról, hogyan kezeli a szervezetünk a D-vitamint. Egy kincsesládányi új tényezőt találtunk, amelyek befolyásolják a D-vitamin koncentrációját, és amelyek hosszú ideig munkát adnak a kutatóknak

magyarázta Wray.

A tanulmány azt a feltevést támasztja alá, hogy

a kevés D-vitamin a rossz egészségi állapotnak inkább következménye lehet, mint kockázati tényezője.

A tanulmány a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!