tudomány

2020.04.13. 06:10

Így beszélgetnek a pingvinek a víz alatt (videó)

A kutatók most először rögzítették, ahogy a pingvinek vadászat közben is hangot bocsátanak ki a víz alatt.

King penguins are seen at Volunteer Point, north of Stanley in the Falkland Islands (Malvinas), a British Overseas Territory in the South Atlantic Ocean, on October 6, 2019. - Waddling up the beach in single file, their heads held high with a seemingly self-important demeanour, king Penguins are a major draw in the Falkland Islands' tourism industry. (Photo by Pablo PORCIUNCULA BRUNE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pablo Porciuncula

A pingvinek más tengeri madarakhoz hasonlóan gyakran igen hangosak és kommunikatívak. Hogy miért? Többek között azért mert ezzel ismerik fel a párjaikat és a rokonaikat – írja az Origo.

A pingvinek a költési időszakon kívül az életük nagy részét a tengeren töltik, és alkalmazkodnak a környezethez, ahol táplálkoznak. A rendkívüli madarak emellett híresek extrém búvárképességeikről:

képesek akár 20-500 méterre is a vízfelszín alá merülni, hogy megtalálják a legízletesebb halakat vagy krilleket.

A Dél-Afrika-i Nelson Mandela Egyetem Tengeri Apex Predator Kutatóegység (MAPRU) kutatói most arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hangokat adnak ki a víz alatt, vadászat közben.

Ennek méréséhez beépített mikrofonokkal ellátott kis videórögzítő egységeket rögzítettek három fajra: királypingvinekre, szamárpingvinekre és bóbitás pingvinekre. A tudósok azért ezeket a fajokat választották, mert jól tükrözik a pingvinek táplálkozási stratégiáinak sokféleségét.

A rögzítési nehézségek miatt korábban nagyon keveset tudtunk a pingvinek hangjáról, amikor azok a tengeren vannak – mutattak rá a szakemberek a The Conversation című lapban publikált tanulmányukban. „A technológia legújabb vívmányainak köszönhetően azonban ez most már lehetővé vált, így a közel öt órás víz alatti felvételek során mintegy 203 vízalatti hangeffektet rögzítettünk” − fogalmaztak.

A tudósok megállapították, hogy a merülések során az összes dallam rövid ideig tartott és a legtöbb „ének„ – a rögzített felvételek 73 százaléka – a merülések alsó szakaszában történt.

A videófelvételeken is megörökített kommunikáció körülbelül fele mindhárom pingvinfajnál a táplálkozással hozható kapcsolatba.

A kutatókban azonban most újabb kérdések merültek fel. Hogyan tudnak az állatok ilyen hangot kibocsátani a víz alatt? Hogyan tudják kezelni a mélyben a magas víznyomást? Miért énekelnek víz alatt? Vajon ezek a dallamok minden fajnál ugyanazt az információt jelzik?

Azt remélik, hogy a legújabb technológiai megoldások további betekintést nyújtanak majd a pingvinek lenyűgöző viselkedésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!