egy királyé helyére

2020.06.17. 17:42

Szobrot állítanának Greta Thunbergnek

Svédországba is begyűrűzött az elmúlt hetek legújabb őrülete: a történelmi alakokat megformáló szobrok eltüntetésének kísérlete. A skandináv országban afrikai aktivisták szoborledöntésre szólítanak fel, miközben az egyik korábbi városvezető véleménycikkében azt követeli, hogy Greta Thunberget tegyék halhatatlanná szobor formájában.

Forrás: V4NA

Folytatódnak a támadások a szobrok ellen Nyugat Európában. Nagy-Britanniában Winston Churchill és Abraham Lincoln szobrát rongálták meg a napokban, Franciaországban pedig Napóleon és Charles de Gaulle szobrának eltávolítását követelik radikális baloldali, bevándorláspárti szervezetek – írja a V4NA hírügynökség.

Si l’Assemblée Nationale semble profondément mitée par des petits politiciens racistes suffisamment hauts placés pour se permettre d’illustrer leur site web avec la photo de Colbert ou de suspendre sur les murs de l’assemblée Nationale, les œuvres immondes de Hervé Di Rosa

— Ligue de defense Noire Africaine (@LDNAOFFICIEL) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 10, 2020

Belgiumban Julius Caesar szobrának mentek neki. Milánóban az arcukat kendővel eltakaró fiatalok vörös festékkel öntötték le egy ismert jobboldali publicista, Indro Montanelli szobrát, aki 2001-es haláláig az Il Giornale című politikai napilap alapító-főszerkesztője volt.

Voi non capite, la statua di Indro Montanelli non è stata vandalizzata, è stata arricchita. Sono state aggiunte due sue caratteristiche, „razzista” e „stupratore”. Ora rappresenta la sua persona in modo completo, così da poter essere ricordato per ciò che era. It's a fact pic.twitter.com/npKZ8bCKXq

Budapesten a nácik legnagyobb ellenségének, Winston Churchillnek az emlékművét rongálták meg Black Lives Matter szimpatinzánsok. Tudatlanságuk tanúbizonysága, hogy lenácizták az egykori brit miniszterelnököt.

Vandalizada la estatua de Churchill en Budapest, Hungría. pic.twitter.com/ekTFluQAMb

— MICS 🇭🇺🌐👅📜🏛️🏫⚛️Ψ (@MiklosCseszneky) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 17, 2020

A szoborledöntésekben radikális baloldaliak is kiveszik a részüket. A The Guardian nevű lap munkatársa például felsorolta Twitter-oldalán azokat a szobrokat, amelyeket szerinte el kell tüntetni.

This is Robert Clive's statue off Whitehall. Clive was described by historian William Dalrymple as „unstable sociopath” who conquered much of India.

He committed mass atrocities and his policies led to a famine which reduced Bengal's population by a third. pic.twitter.com/cbUiwkRlnz

— Owen Jones says join a union🌹 (@OwenJones84) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 7, 2020

A folyamat Svédországba is begyűrűzött. A skandináv országban a gambiai származású rasszizmusellenes aktivista, Lovette Jallow is szobrok eltüntetésére szólított fel. Az ő szemét a svéd természettudós, orvos és botanikus, Carl von Linné szobrai idegesítik.

I mean he is everywhere: stockholm, malmö, Göteborg, uppsala mm mm mm. I hate the one in humlegården that always stared at me whikst i ate my lunch. Bet he was thinking look at that “Homo Afer” i mean he was right about the first half of that but still... pic.twitter.com/OLia9CHPrS

— Lovette 🇬🇲🇸🇪🏳️‍🌈 (@lovettejallow) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 7, 2020

„Tudom, hogy Carl von Linné szobrai már remegnek Svédországban. Ha nem tudnád, Carl von Linné a faji biológia atyjának nevezik”, írta Twitter-oldalán Jallow.

I know the Carl von linne statures in Sweden are shaking right now. If you didnt know Swedish Carl von linne is deemed the father of racebiology. Now i will sip my tea and have a nap " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#carlvonlinne pic.twitter.com/EKh1LlwgDg

— Lovette 🇬🇲🇸🇪🏳️‍🌈 (@lovettejallow) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 7, 2020

Linné alkotta meg a modern tudományos rendszerezés alapelveit, kidolgozta a nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést tudományos névként. Arcképe egyébként a 100 svéd koronás bankjegyen is rajta van.

A történelmi személyiségek eltüntetésének folyamata már ott tart, hogy ötleteket is adnak, hogy egyes emlékművek helyére kit kellene rakni.

A svédországi Umea korábbi városigazgatója, Jan Björinge egy véleménycikkben azt szorgalmazta, hogy Greta Thunberg tinédzser klímaceleb szobra kerüljön XII. Károly király szobrának helyére.

„Vigyék el XII. Károly uralkodó szobrát és tegyék a helyére Greta Thunbergét, vagy legalább a diplomata és béke díj nyerte Dag Hammarskjöldét. Mindketten hozzájárultak egy emberibb és fenntarthatóbb világ kialakításához”– írta Björinge.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!