Önfeladás

2020.07.02. 16:00

Fekete Jézust festettek egy angliai katedrális oltárképére

A hétvégétől ez az oltárkép fogadja majd a híveket a Szent Albans-katedrálisban. Így hódol be az anglikán egyház a Black Lives Matter (BLM) mozgalomnak – hívta fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség.

Az új oltárkép a BLM-nek behódoló anglikán egyház jelképe

Forrás: V4NA

Jézus Krisztus nem fehér, hanem „közel-keleti” ember volt, magyarázta Canterbury érseke a BBC Radiónak adott hétvégi interjújában a döntés hátterét. Az anglikán egyház feje hozzátette: ha az emberek bemennek a templomokba, akkor nem csak fehér Jézust láthatnak a szentképeken, mert „van fekete Jézus, kínai Jézus, közel-keleti Jézus és fidzsi Jézus is, annyiféleképpen jelenítik meg, ahány kultúra, nyelv vagy felfogás létezik”.

Az érsek minden bizonnyal már akkor tudott róla, hogy ezen a héten szombattól meg is jelenik a fekete Jézus, mégpedig a Szent Albans-katedrálisban, Hertfordshire-ben. A körülbelül háromméteres festmény Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét utánozza oly módon, hogy Jézus alakja ezúttal egy fekete ember. Ezt az oltár felett helyezik majd el úgy, hogy eltakarja az ott – még szombatig látható – Szűz Mária a gyermekkel című képet.

Az új oltárkép a BLM-nek behódoló anglikán egyház jelképe
Fotó: V4NA

A Black Lives Matter iránti szolidaritást jelképező fekete Jézussal kapcsolatban Jeffrey John tiszteletes, a Szent Albans dékánja azt mondta: „Az egyház nincs olyan helyzetben, hogy az igazságosságról, faji vagy egyéb alapokról prédikáljon.” A fekete Jézust ábrázoló képet Lorna May Wadsworth festette meg, aki Krisztust a jamaikai születésű Tafari Hinds modellről mintázta meg. Szerinte az ő ábrázolása ugyanolyan pontos, mint a hagyományos Jézus-ábrázolások.

Tafari Hindset, a Jézus-ábrázolás mintájául szolgáló modellt ebben a videóban tudja megtekinteni:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!