a fantázia fontos

2020.07.30. 12:31

Marvel-szereplők nevét kapta öt újonnan felfedezett légyfaj

Deadpool, Loki, Thor, a Fekete özvegy, valamint a Marvel Comics egykori elnöke, Stan Lee inspirálta az ausztrál kutatókat.

Deadpool 2 Deadpool II 2018 Real David Leitch Ryan Reynolds Zazie Beetz. Collection Christophel © Marvel / Twentieth century fox

Forrás: AFP/Marvel / Twentieth century fox

Fotó: Collection Christophel

A Marvel-filmek által inspirált neveket kapott öt újonnan felfedezett légyfaj. Az ausztrál kutatók az egyik fajt az antihős Deadpoolról, egy másikat Stan Leeről, a Marvel Comics egykori elnökéről nevezték el.

Az öt léggyel együtt 165 újonnan felfedezett élőlényt neveztek el a szakértők. Ezek között volt 151 rovar, 8 növény, két hal, három madár alfaj és még egy apró atka is, amely egy gyíkon élősködik – közölte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO).

„Egy faj elnevezése az első lépés a megértése felé. Tudományos név nélkül ezek a fajok láthatatlanok a tudomány számára” – mondta Bryan Lessard, a CSIRO etimológusa.

A Stan Leeről elnevezett légy, a Daptolestes leei olyan külső jegyekkel bír, amelyek emlékeztetnek a képregényalkotó napszemüvegére és ősz bajszára. A Deadpoolról elnevezett légy, a Humorolethalis sergius hátán olyan mintázatot visel, amely a karakter vörös-fekete maszkját idézi.

A másik három fajt Lokiról (Daptolestes illusiolautus), Thorról (Daptolestes bronteflavus) és a Fekete özvegyről (Daptolestes feminategus) nevezték el.

Mind az öt faj a rablólegyek közé tartozik, amelyek „a rovarvilág orvgyilkosai” a kutatók szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!