Kínában

2020.07.19. 07:40

Negyvenegy példánnyal nőtt a ritka vadlovak populációja

Negyvenegy ritka Przsevalszkij-ló született az év első felében a hszincsiangi Dzsungáriai-medencében, amely a lófajta fő élőhelye.

Forrás: Shutterstock

A szaporulatból 29 a Kalamaili természetvédelmi területen, vadon született, hat csikó fogságban, további hat pedig félig szabad körülmények között, karámban jött világra – mondta el a hszincsiangi vadlótenyésztő és kutatóközpont igazgatója.

A vadlófaj Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki az 1880-as években készített leírást róla.

Az ázsiai vagy mongol vadló, valamint takhi néven is emlegetett alfaj jellegzetessége, hogy sohasem háziasították. Eredeti élőhelye a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Mongólia füves pusztasága.

A vadlófaj a vadászat és a környezet károsodása miatt tűnt el szinte teljesen a Dzsungáriai-medencéből. A kínai kormány a nyolcvanas években indította el a tenyésztési programot az alfaj Angliából és Németországból visszaszállított egyedeivel.

A vadlóállomány jelenleg 479 példányból áll, ebből 96 él fogságban.

Világszerte mintegy 2000 példány él a Przsevalszkij-lovakból. A tenyésztőközpontban élő vadlovak az utóbbi időben hízásnak indultak, ezért a gondozók egészségük védelme érdekében edzeni kezdték őket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!