állatvédelem

2020.08.09. 12:35

A legveszélyeztetettebb zebra alfaj tenyésztésébe kezd egy állatkert

A populáció jelenleg stagnál, de a fokozatos zsugorodás fenyegeti. Mára mindössze 300 ilyen sörény nélküli zebra maradt Uganda északi és északkeleti szavannáin.

Forrás: Shutterstock

A világ legveszélyeztetettebb zebra alfajának, a szudán zebrának (Equus quagga borensis) a tenyésztésébe kezd a csehországi Plzen állatkertje.

Az intézmény szóvivője, Martin Vobruba szerint mára mindössze 300 ilyen sörény nélküli zebra maradt Uganda északi és északkeleti szavannáin. Világszerte 11 állatkertben nagyjából 34 példány él fogságban.

Az alfaj tenyésztése az 1970-es évek első felében kezdődött meg Európában,

amikor a kelet-csehországi Dvur Králové-i állatkert akkori igazgatója, Josef Vagner által vezetett csehszlovák expedíciókkal behozták az alfajt a kontinensre Afrikából.

„Legfőbb ideje, hogy többet tegyünk ezekért az állatokért” – mondta Vobruba, hozzátéve, hogy cseh és szlovák szakértők együttműködésbe kezdtek a populáció hanyatlásának visszafordításáért. A céljuk, hogy a fogságban élő egyedek többsége csehországi és szlovákiai állatkertekben legyen.

A szóvivő szerint a Dvur Králové-i állatkert zebráinak leszármazottjai közül sokan ma Prága, Liberec és Kassa állatkertjeiben élnek.

A plzeni állatkert július végén tett szert a tenyészprogramban részt vevő első két kancára és egy ménre.

Az Equus quagga borensis angol neve – maneless zebra – az állat megfogyatkozott sörényére utal.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!