Ország-világ

2020.08.18. 10:11

Feloszlattak egy templomi kórust, mert túl sok fehér tagja volt

Levélben tudták meg a katedrális kórusának tagjai, hogy feloszlatják az énekkart, a sokszínűség hiányára hivatkozva.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tsuguliev

A tagok szerint valószínűleg az állhat a háttérben, hogy túl fehérnek vélték a kórust – a városban ugyanis nagyon sokféle ember lakik, ez azonban nem tükröződött a csapaton – írta meg a V4NA hírügynökség.

Sheffieldben mintegy harminc fővel működött a katedrális kórusa, amelyet nemrég feloszlattak, mert úgy ítélték meg, hogy az énekkar nem tükrözte a város kevert és sokszínű közösségét. A katedrális esperese, Peter Bradley ráadásul azt mondta az ügyben, hogy a templomi zenét sokan tarthatják elitistának – ehhez az is hozzájárul, hogy a kórustagok közül többen is magániskolába járnak, vagy otthoni oktatásban részesülnek.

Az énekkar feloszlatásáról a fiatal tagokat levélben értesítették, amiből az is kiderült, hogy az egyházkerület tiszta lappal akar indítani, új énekesekkel. A régieknek azonban nem nyerte el a tetszését a döntést, így petíciót is indítottak annak érdekében, hogy minden maradjon meg a régi állás szerint – ezt már több, mint hétezren alá is írták.

Ugyanakkor a templomi kórus eddigi tagjai egyetértenek az egyház döntésével a sokszínűség előtérbe helyezéséről, és hogy be akarják vonni a különböző kultúrákat az énekkarba. Azt azonban veszélyesnek tartják, hogy a káptalan ilyen indokok mögé rejtőzzön a betiltást illetően.

Keith Farrow esperes-helyettes az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy az egyház azt akarja, a kórus minél kiválóbb legyen, a jelenlegi tagokkal pedig ez nem valósul meg. Sokan azonban ezt csak kifogásnak tartják, és úgy vélik a katedrális belső problémáit próbálják meg leplezni ezzel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!