szép munka

2020.08.07. 10:50

Jól viselkedtek a hódok, maradhatnak Angliában

A kormány áldásával maradhatnak Anglia 400 éve első vadon élő hódjai.

13 June 2019, Brandenburg, Straupitz: A Nutria (Myocastor coypus) sits on the bank of a river in the Spreewald. The Nutria is a rodent species originating from South America and naturalized in Central Europe. In the Spreewald, these small Nager are to be found quite frequently. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Fotó: Patrick Pleul

Angliában a 16. században kihalt a szőréért, húsáért és mirigyváladékáért vadászott állat, ám 2013-ban Devon grófságban felbukkant néhány példány. Valószínűleg illegális kereskedelem révén jutottak be az országba, majd később szabadon engedték őket.

A kormány a hódokat eredetileg be akarta fogni és áttelepíteni, végül azonban

kiegyeztek az állatvédőkkel egy ötéves tesztidőszakban,

amely alatt megfigyelték, milyen hatással vannak a hódok a környezetükre.

Rebecca Pow környezetvédelmi miniszter csütörtökön pozitív mérleget vont:

a területen jelentős mértékben nőtt a faji sokszínűség és a vízminőség, ezzel ellenállóbbá vált a klímaváltozással szemben.

A Devon Vadvédelmi Alap szervezet iránymutatónak nevezte a döntést: közlésük szerint ez az első alkalom, hogy törvényesen telepítenek vissza egy Angliában már kihalt emlősfajt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!