Ország-világ

2020.11.15. 12:55

Megtalálták a Szent II. János Pál pápa ereklyéjének tolvaját, de a vér nincs meg

Egy büntetett előéletű 59 éves toszkánai férfi személyében azonosították a tolvajt, aki szeptember 23-án ellopta a Szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót. A katolikus hívek számára nagy jelentőségű relikvia nem került elő.

Pope John Paul II (Karol Jozef Wojtyla) celebrating the mass at Stoice racecourse. Ljubljana, Slovenia. 1996 ©Galazka/MP/Leemage

Forrás: LEEMAGE/AFP

Fotó: GRZEGORZ GALAZKA

Átkutatták a férfi Firenzétől 30 kilométerre lévő otthonát, de az ellopott ereklyetartót nem találták meg.

A rendőrség azt feltételezi, hogy egy orgazdának vagy egy magángyűjtőnek adta el a relikviát.

Az ereklyetolvajt megvádolták nagyobb értékre elkövetett lopással, de nem tartóztatták le.

A tolvajt a templomi és az utcai térfigyelőkamerák felvételei segítségével azonosították. Ezekből kiderült, hogy

a férfi, aki már ismert volt a rendőrség előtt templomi lopásokról, fényes nappal, a délután kellős közepén lopta el a relikviát. Egy hátizsák volt nála, és egy nagy kalappal próbálta eltakarni magát.

Az ereklyetartó megkaparintása után a vasútállomásra ment és hazautazott. Az eset után az egyházmegye érseke hasztalanul kérte egy felhívásban a vallási relikvia visszaadását.

A kereszt alakú aranyozott ereklyetartóban szent II. János Pál pápa vérének néhány cseppjét őrizték, ezt a lengyel pápa egykori személyi titkára adományozta Spoleto és Norcia közös egyházmegyéjének 2016 szeptemberében.

Egy másik, a néhai egyházfőhöz köthető relikviát is elloptak 2014-ben egy közép-olaszországi templomból, a San Pietro della Ienca hegyi kápolnából, II. János Pál egykori imádkozóhelyéről. A véres ruhadarabot a pápa a Szent Péter téri 1981-es merénylet idején viselte. Az ereklyét akkor egy hét után visszaadták, a lopást három fiatal férfi vállalta magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!