régészet

2020.11.23. 08:08

Pompejiben elhunyt úr és szolgája testét rekonstruálták olasz tudósok

A két ember maradványait jó állapotban találták meg a város külterületének egy villájában.

Forrás: Shutterstock

A Vezúv csaknem kétezer évvel ezelőtti kitörésekor Pompejiben elhunyt két áldozat, úr és szolgája testét sikerült rekonstruálnia olasz tudósoknak.

Még a halálukkor viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálni a szövetlenyomatok alapján.

A két ember közül a fiatalabb 18–25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebbik pedig egy 30–40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt. A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

A kutatók szerint mindkét férfi 79. október 25-én halt meg.

A maradványaikat a Pompejitől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatások alkalmával fedezték fel. 2017-ben lovak maradványait is megtalálták ott.

Bár a pompeji múzeum a közönség előtt zárva van a pandémia miatt, a kutatók tovább dolgoznak.

A Vezúv kitörésekor elpusztult Pompejit az 1800-as években fedezték fel. A feltárási munkák azóta folynak.

A tudósok közleménye szerint a két férfi elmenekülhetett a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket, hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolták, hogy megvédi őket. A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamurétegben találták meg őket. Az életkorukat csontmaradványaikból állapították meg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!