bűnügy

2021.01.19. 16:33

Lopott 500 éves Leonardo-másolatot találtak egy nápolyi lakásban

Leonardo da Vinci Salvator Mundi (Világmegváltó) című művének 500 éve készült másolatát találta meg az olasz rendőrség egy nápolyi lakásban.

Girolamo Alibrandi készíthette, a nagy művész festményének másolatát, amit két éve loptak el a nápolyi San Domenico Maggiore múzeumból

Forrás: MTI / EPA / ANSA

Fotó: Ciro Fusco

Az alkotást egy múzeumból lopták el, de az intézmény nem is tudott róla. Az olasz rendőrség hétfői közleménye szerint szombaton egy 36 éves férfi lakásán tartottak házkutatást, mert a gyanú szerint lopott tárgyak voltak nála. A festményt az orgazda hálószobaszekrényében találták meg.

A reneszánsz mester művének másolata, amely a megváltó Krisztust ábrázolja, aki egyik kezével áldást oszt, a másikban pedig kristálygömböt tart, a nápolyi San Domenico Maggiore templom Doma Múzeumának gyűjteményébe tartozott.

A múzeum a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tart, és senki sem jelentette, hogy a kép eltűnt volna.

A festmény Leonardo híres alkotásának másolata. Valószínűleg Leonardo egy tanítványa, a Messinai Raffaellóként is emlegetett szicíliai Girolamo Alibrandi (1470-1524) készítette az 1500-as évek elején. Az eredeti kép 2017-ben minden idők legdrágábban eladott festménye lett. A Christie's New York-i árverésén vásárolták meg 450 millió dollárért (133 milliárd forintért).

Girolamo Alibrandi készíthette, a nagy művész festményének másolatát, amit két éve loptak el a nápolyi San Domenico Maggiore múzeumból
Fotó: Ciro Fusco / MTI / EPA / ANSA

A műkincset a rendőrség visszaadta a múzeumnak, és vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogyan lopták el a művet, mivel betörésnek nyoma nem volt. A rendőrség szerint a lopást feltehetően egy olyan szervezet rendelte meg, amely a nemzetközi műkincs-kereskedelemben dolgozik. Leonardo Világmegváltóját az aukció óta a nyilvánosság előtt nem mutatták be, és egyes szakértők kételkednek a hitelességében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!