mindenki veszélyben van

2021.01.06. 16:02

Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit

Hatalmas szemétszigetek torlaszolják el a Balkán számos folyóját, környezetvédelmi vészhelyzetet teremtve és veszélyeztetve a térség vízerőműveinek működését.

More than 5,000 cubic meters of waste and debris are seen at the dam of "Visegrad" water power plant, on river Drina, near Eastern-Bosnian town of Visegrad, on January 5, 2021. - Tons of waste that have been inappropriately disposed on unregulated dump sites, in communities along upper flow of river Drina and it's tributaries, have been flushed by the rivers, as water levels raised in previous days due to increased amount of rain. Build up of the waste and debris threatens normal operation of "Visegrad" dam and puts at risk normal operation on further two power plants in lower flow of the Drina river. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Elvis Barukcic

Műanyag zacskók és palackok, rozsdás hordók és más hulladékok úsznak a Drina folyóban a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó Visegrád (Višegrad) városa mellett (amely természetesen nem azonos a hasonló nevű magyarországi várossal). A Drina montenegrói, szerbiai és boszniai mellékfolyói még több hulladékot szállítanak, miután a felduzzadt vizek elérték a környék hulladéklerakóit is.

A balkáni országokban nem megfelelő a hulladékkezelés, rendszeresen több tonnányi szemét kerül a folyókba. Az elmúlt héten egy átszakadt gát hatalmas szeméttorlódást okozott a Drinán, ami veszélyeztette a visegrádi duzzasztógátat is.

A hatóságok szerint évente 6-8 ezer köbméter hulladékot távolítanak el a folyóból Visegrád közelében. Bár a probléma nem új, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró azonban eddig keveset tettek ennek megoldására annak ellenére is, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásra törekednek.

Dejan Furtula, az Eco Center környezetvédelmi csoport aktivistája szerint a Drinában lévő szemét a helyi közösséget is veszélyezteti.

Amikor a hulladékot eltávolítják a vízből, egy helyi szemétlerakóba kerül, amely gyakran lángra kap, a belőle származó mérgező folyadék pedig visszakerül a folyóba. „Mindannyian veszélyben vagyunk itt, a teljes ökoszisztéma”

- mondta Furtula.

Az 1990-es években zajlott háború után a Balkán térsége mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból le van maradva Európa többi részétől. Szintén hatalmas probléma a veszélyes mértékű légszennyezettség is a legtöbb városban.

A visegrádi gátnál kedden kezdték meg a munkálatokat a szeméttorlódás eltávolítása és a vízerőmű károsodásának megakadályozása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!