erózió

2021.02.04. 18:45

Így omlottak hatalmas robajjal a tengerbe Dover fehér sziklái (videó)

Belezuhant a világhírű doveri fehér sziklák egy darabja a La Manche-csatornába, a természeti jelenséget a közelben tartózkodók fotói és videófelvételei is megörökítették – közölte a brit sajtó csütörtökön.

A doveri sziklák mintegy 90 millió évesek, fehér színüket magas krétatartalmuknak köszönhetik. A puha mészkőféle miatt különösen erőteljesen érvényesül rajtuk az erózió.

A sziklák egyre több része zuhan a tengerbe. A kutatók szerint az elmúlt 150 évben a sziklák tízszer gyorsabban erodálódtak, mint az azt megelőző 7000 évben.

A Kent Live hírportál információi szerint viszont az elmúlt 20 évben mindössze két alkalommal zuhant le hasonlóan nagy szikladarab.

A large part of the White Cliffs of Dover has collapsed this afternoon. This footage was filmed at Samphire Ho. pic.twitter.com/ycKVf93wiw

Az erózió együttes oka a meglehetősen puha kréta, a szikláknak csapódó hullámok ereje, valamint a viharok és a heves csapadék.

A közösségi oldalak felhasználói némi gúnnyal az Egyesült Királyság politikai helyzetét látják visszatükröződni a természeti jelenségben. „Milyen humora, iróniája és időzítése van a természetnek: Brexit-Britannia ikonikus sziklái a jeges tengerbe zuhannak” – írta egy Twitter-felhasználó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!