gólyahír

2021.02.13. 10:11

Megszületett az év első gorillabébije a kongói Virunga Nemzeti Parkban

A kihalás fenyegette főemlősök védelme sok emberéletet követel, a park 1925-ös létrehozása óta több mint 200 vadőrt öltek meg orvvadászok.

TO GO WITH AFP STORY BY DENIS BARNETT A baby gorilla plays near a female in a clearing on the slopes of Mount Mikeno in the Virunga National Park on November 28, 2008. The park is home to 200 of the world's last 700 mountain gorillas. Park director Emmanuel de Merode later described the discovery of five new-borns at the outset of a month-long census as "quite phenomenal", given that the endangered gorillas' habitat has long been a war zone. AFP PHOTO/ ROBERTO SCHMIDT (Photo by ROBERTO SCHMIDT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: ROBERTO SCHMIDT

Megszületett az év első gorillabébije a kongói Virunga Nemzeti Parkban, a kihalás fenyegette hegyi gorillák legjelentősebb élőhelyén, ahol tavaly 17 gorillakölyök jött világra.

A hím gorillabébi a 10 éves Bazirushka kölyke, a Lulengo-család 12. tagja. Az újszülöttre egy rutinellenőrzés során bukkantak vadőrök csütörtökön – közölte a nemzeti park.

A Virunga Nemzeti Parkban él a legnagyobb hegyigorilla-populáció, az ottani szaporulat nagyban hozzájárul ahhoz, hogy növekvőben van a faj globális populációja.

A kihalás fenyegette főemlősök védelme sok emberéletet követel. Egy hónapja hat vadőrt öltek meg a kongói nemzeti parkban fegyveresek, a hatóságok szerint a Mai-Mai nevű lázadó milícia tagjai. A Virunga Nemzeti Park 1925-ös létrehozása óta több mint 200 vadőrt öltek meg orvvadászok és más fegyveresek.

A hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei), amely a keleti gorilla három alfajának egyike, Közép-Afrikában él két területen, két csoportban, az egyik a Virunga-hegységben négy nemzeti park területén, köztük a Virunga Nemzeti Parkban. A vadon élő hegyi gorillák számát 1000 körülire teszik, ebből több mint 700 él a Virunga Nemzeti Parkban.

A hegyi gorillának hosszabb és sötétebb szőrzete van, mint más gorillafajoknak, így olyan területeken is megél, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed, így például Virunga-hegység montán erdőiben 2200-4300 méter magasságon. Több időt tölt a talajon, mint bármely más főemlős, lába hasonlít az emberére. Arcán, tenyerén és talpán nincs szőr, az idősebb hímeknek a mellkasa is csupasz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!