törvénymódosítás

2021.03.25. 15:10

30 év börtön járna a rézkábelek lopásáért Zimbabwében

A zimbabwei kormány drákói szigorral, harminc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a rézlopást, miután súlyos áramkimaradásokat okozott az országban a rézvezetékek eltulajdonítása.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az SNBC dél-afrikai televízió idézte csütörtökön Monica Mutsvangwa zimbabwei tájékoztatási minisztert, aki szerint a kormány módosította a rézpiacot szabályozó törvényt, amely értelmében ezentúl a réz és réztárgyak birtoklását külön engedélyhez kötik, amelyben rögzíteni kell, hogy az adott személy honnan jutott hozzá a színesfémhez.

A rendőrség követelni fogja a tulajdonosoktól az eladók személyes adatait feltüntetését is, illetve a beszerzett réz mennyiségét és felhasználásának célját. A lopott rezet szállító járműveket azonnal elkobozzák.

A rézlopásért drákói, harminc év börtönbüntetést előirányzó törvénymódosítással akar a kormány véget vetni a nagyfeszültségű rézvezetékek tömeges lopásának.

Az elmúlt öt évben az állami áramszolgáltatót tízmillió dolláros (hárommilliárd forint) kár érte a rézkábelek és vezetékek lopása miatt, és

a bűnözés olyan méreteket öltött, hogy számos háztartás és gyár maradt hetekre áram nélkül.

Afrikában nem csak a zimbabwei hatóságoknak okoz komoly fejtörést a színesfémlopás. A szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban például februárban öt réztolvaj halmozottan összesen 1250 év börtönbüntetést kapott az áramvezetéket és a földben futó távközlési vonalak vezetékeinek ellopása miatt.

Borítókép: Vezetéket égetnek a színesfém kinyerése érdekében Brazíliában / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!