mindenki kedvence

2021.03.25. 13:13

Aranyszőrű vombat született egy ausztráliai vadasparkban

A vadonban nagyon ritkán figyelhető meg ilyen színű vombat, mert világos bundája könnyebben teszi a ragadozók prédájává.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Robyn Butler

Rendkívül ritka „aranyszőrű” vombat született egy délkelet-ausztráliai vadasparkban.

A kis déli szőrösorrú vombatnőstény (Lasiorhinus latifrons) különleges színét ritka génkombinációnak köszönheti.

A Victoria állambeli Ballarat vadasparkja Honey Bunnak nevezte el a vombatkölyköt, amely a látogatók és a gondozók kedvence lett, mióta anyja, Nulai néhány hónapja elkezdte kivinni a park távolabbi részeibe.

„Rengeteg figyelmet kap, az összes gondozó körülötte nyüzsög, mindenki nagyon izgatott” – mondta Julia Leonard, a park kurátora.

Nulai és Willy másodszor lettek szülők, Honey Bun „ritka szépség”. A park vendégei megtekinthetik, ahogy anyjával felfedezik a környéket, vagy ahogy összebújnak a házikójukban – írta a vadaspark az Instagramon.

Jelenleg 10 vombat lakik a vadasparkban, többségük az elterjedtebb csupaszorrú vombatok közé tartozik.

A vombat erszényes emlős, Ausztráliában őshonos. A déli szőrösorrú vombat majdnem egyméteresre is megnőhet, a három ma élő vombatfaj közül ő a legkisebb. Általában éjszakai életet él, testalkata medvéhez hasonló, szőre színe a szürkétől a szükrésbarnáig terjed.

Aranyszőrű vombatot nehéz vadon találni, valószínűleg azért, mert világos bundája könnyebben teszi a ragadozók – dingók, tasmán ördögök vagy sasok – prédájává.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!