talatakarás

2021.03.29. 13:19

Egyszerűen védekezhetünk a partifecskék földfalakba költözése ellen

Ha a madarak épületalapokba vagy építési földhányásokba költöznek be, a munkát le kell állítani, akár hónapokra is.

Nemti, 2019. július 19. Partifecskék (Riparia riparia) a Nográd megyei Nemti közelében 2019. július 19-én. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság, valamint önkormányzatok figyelmébe a Magyar Madártani Egyesület (MME) azért, hogy ezeken a helyeken ne tudjanak fészket rakni a partifecskék – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

Országszerte megjelenő madárvédelmi probléma a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba és építési földhányásokba. Az állatok olyan helyeken jelennek meg, ahol ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, a fiókák pusztulását okozhatja – olvasható a közleményben.

Mint írják, április második felétől május közepéig-végéig könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési, különösen gyakran autópálya-építkezés földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket akár a napi munkavégzést követően ponyvás, hálós takarással teszik a partifecskék számára érdektelenné.

Az MME a két sárfészket építő faj, a füsti és molnárfecske mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék, valamint a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok költését segítő akcióját is. A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára vagy ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Bővebb információk a www.mme.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Borítókép: Partifecskék (Riparia riparia) a Nográd megyei Nemti közelében 2019. július 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!