hó helyett eső

2021.03.18. 20:30

Jóval rövidebb az alpesi hószezon, mint 50 évvel ezelőtt

A probléma nem csak a turistákat érinti, hanem a növény- és állatvilágot és a mezőgazdaságot is.

France, Hautes Alpes, Serre Chevalier, illustrative images of Club Med in this last week of February holidays. 04 March 2021. Photography Thibaut Durand / Hans Lucas. France, Hautes Alpes, Serre Chevalier, images d illustration du Club Med en cette derniere semaine de vacances de fevrier. 04 mars 2021. Photographie Thibaut Durand / Hans Lucas. (Photo by Thibaut Durand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Thibaut Durand

A hószezon 2000 méter alatt magasságtól és régiótól függően 22-34 nappal rövidült le – jelentették a bolzanói Európai Kutatási Akadémia (EURAC) vezette kutatás szakértői csütörtökön.

A vizsgálathoz Franciaországban, Olaszországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában és Szlovéniában lévő több száz mérőállomás adatait értékelték ki.

A hótakarónak nemcsak az alpesi növények és állatok számára van fontos szerepe, hanem a téli turizmus, a mezőgazdaság, a vízellátás és a vízerőművek szempontjából is.

A hat alpesi ország kutatói nem vizsgálták a klímaváltozás és a hótakaró közti összefüggést. „De világos, hogy a hó a magasabb hőmérséklet miatt korábban és gyorsabban olvad, csapadékként pedig hó helyett eső hullik”- mondta Michael Matiu, az EURAC kutatója.

A november és május közötti hónapok hóvastagsága átlagosan 8,4 százalékkal csökkent a tudósok számításai szerint. Bár az Alpok különböző régióiban eltérések mutatkoznak, a tanulmány szerint az 1970-es és 1980-as években átlagosan több volt a hó. Ezt az 1980-as évek végének és az 1990-es évek elejének hóban szegény időszaka követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!