viking kor

2021.03.11. 11:11

Ölelkező párokat ábrázoló ezeréves aranylemezeket találtak

Ölelkező párokat ábrázoló aranylemezekre bukkantak a dél-svédországi Vadstena közelében

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mintegy két tucatnyi aranylemezre bukkantak régészek a dél-svédországi Vadstena közelében fekvő Aska dombon. A hajszálvékony aranylemezekre ölelkező párokat metszettek mintegy 1300 évvel ezelőtt – adta hírül a Live Science tudományos hírportál.

A leletet az Aska domb régészeti lelőhelyen fedezték fel. A dombról egykoron úgy vélték a régészek, hogy halomsír lehetett, ám korábbi feltárások igazolták, hogy egy ember által épített, feltehetően viking kori épület maradványait rejti.

A kutatók megpróbálják összerakni az összetört lemezkéket, hogy többet megtudhassanak róluk.

– Úgy becsüljük, hogy 22 aranylemez figuránk van, pontos számuk még nem biztos, mivel darabokra törtek, és nem vagyunk biztosak abban, mely darabok illenek egymáshoz – mondta a feltárásokat vezető Martin Rundkvist, a Lódzi Egyetem régészprofesszora, aki az academia.edu tudományos portálon tette közzé a feltárás leírását.

A régészek 52 aranylemez darabot találtak, 15 ölelkező pár teljes egészében megőrződött, ám vannak lemezek, amelyeket morzsányi darabokból kell összerakni.

A lelet teljes súlya 0,75-0,76 gramm – írta tanulmányában a professzor.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!