tragédia

2021.04.30. 10:20

Rengetegen meghaltak egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban

Többtucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.

Merón, 2021. április 30. A biztonsági alakulatok tagjai az áldozatok letakart holtteste mellett az izraeli Merónban, ahol a tömeg a lág báómer zsidó ünnepségen kialakult tolongásban több tucatnyi embert agyontaposott 2021. április 29-én. Több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak. Az ünneppel a Kr. u. 2. században élt Simon bár Joháj rabbi halálának évfordulójáról emlékeznek meg, aki halála elõtt ezen a napon felfedte a zsidó miszticizmus, a kabbala titkait. MTI/AP/Behadrej Haredim/Isaj Jerusalemite

Forrás: MTI/AP

Fotó: Behadrej Haredim/Isaj Jerusalemite

Negyvennégyre nőtt Izraelben a Meron-hegységben agyontaposott ultraortodox zsidó zarándokok száma, 150-en megsérültek, a rendőrség vizsgálatot indít – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió pénteken.

A hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság és a tolongás okozta többtucatnyi ember halálát; a halálos áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket. A Háárec című lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

Az áldozatok letakart holttestei az izraeli Merónban, ahol a tömeg a lág báómer zsidó ünnepségen kialakult tolongásban többtucatnyi embert agyontaposott 2021. április 29-én
Fotó: David Cohen / MTI/EPA/Jinipex

A tragédia felelőseinek keresése az esetleges mulasztások felderítésére is kiterjed. A szemtanúk szerint

a rendőrség nem avatkozott közbe időben, nem ellenőrizte az előkészületeket és nem felügyelte megfelelően magát az eseményt.

A tévében megszólított szakértők külső vizsgálóbizottság létrehozását sürgetik.

Eddig azt állapították meg, hogy sokezres tömeg vonult a bádoglapok között kialakított folyosón a hagyományos tűzrakóhely felől, majd elakadtak, amikor az odavezető lépcsőn megcsúsztak és egymásra estek az emberek. A zsúfoltság miatt nem tudtak kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük a lépcső felől.

Megkezdték a halottak azonosítását, és a zsidó vallási parancs szerint már pénteken tömeges temetéseket tartanak szerte Izraelben az ultraortodox településeken. Sokan még nem tudják, mi történt szeretteikkel, a kórházakban keresik őket, az izraeli médiában információs telefonvonalak számait tették közzé. Az ultraortodoxoknak a vallási tiltás miatt nincs okostelefonjuk, sokuknak egyáltalán nem volt készüléke. A tragédia után összeomlott a kommunikációs szolgáltatás, sokan elvesztették a tömegben telefonjaikat.

Az izraeli televízióban véradásra szólítottak fel a kórházban lévő 150 sérült számára. Egy részüket az intenzív osztályokon, többeket lélegeztetőgépen ápolnak.

Idősek és gyermekek is vannak a halottak és a sérültek között.

A reggeli órákban hatalmas dugó alakult ki az ultraortodoxokat elszállító mintegy háromszáz autóbuszból, s még tömegek várják, hogy hazajussanak a szent helyről.

A zsidó naptár lág báómer ünnepén a Meron-hegységben megrendezett zarándoklaton évek óta százezres ultraortodox tömeg imádkozik. Mivel tavaly a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték az esemény megrendezését, idén különösen sokan, mintegy kétszázezren érkeztek az észak-izraeli Galileába Simon bar Jocháj sírjához.

Ez Izrael évente megismétlődő legnagyobb civil rendezvénye, melyre általában az egész világról érkeznek zarándokok.

Vannak olyan ultraortodox csoportok, köztük a szatmári irányzat hívei, melyek nem tekintik szent helynek a Siratófalat, de a Meron-hegyi sírokhoz minden évben tömegesen elzarándokolnak.

A Meron-hegyen Simon bar Jocháj mellett több más, a zsidó hagyomány számára különösen fontos rabbi sírja található, köztük Hilel és Samaj rabbi sírjai, melyekhez a kora középkor óta érkeznek a zsidó zarándokok imádkozni.

Borítókép: A biztonsági alakulatok tagjai az áldozatok letakart holtteste mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!