eredményes kutatás

2021.06.23. 21:01

Dalkorrepetálás segíthet megmenteni egy veszélyeztetett madárfajt

Dalkorrepetálás is segíthet megmenteni a súlyosan veszélyeztetett kockás mézevőt egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha a fiatal kockás mézevőknek a fajra jellemző dalok felvételeit játsszák le, mielőtt szárnyra bocsátanák őket, azzal jelentősen megnőnek az életben maradási esélyeik a vadonban – írták ausztrál biológusok.

A ragadozók és az élőhely zsugorodása miatt a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik. Az elmúlt években vadon élő populációja annyira lecsökkent, hogy

a becslések alapján kevesebb mint 400-an maradtak.

A kutatás, melyet a Taronga Vadvédelmi Társaság vezetett, a Taronga Állatkert kockás mézevőket tenyésztő programjának egy évtizedes adatain alapult.

Azt keresték, mi a legjobb módszer, amivel biztosítható a faj fennmaradása a vadonban.

2008 óta állatkertekben – többségében Sydneyben – és vadasparkokban csaknem 300 madár született, amelyeket visszaengedtek a vadonba. A kutatók elemezték többek között a korukat, súlyukat és életkörülményeiket az állatkertekben. A dalkorrepetálás mellett megállapították azt is, hogy

segíti a hosszú távú túlélésüket, ha madárházakban, más fajokkal együtt nevelődnek,

mert a többi fajjal való interakciók ott olyanok, mint a szabadban.

Az is kiderült, hogy nőnek a madarak túlélési esélyei, ha szüleik egy évben csak egy fészekaljat hoznak világra.

Az ausztrál és brit szakemberek kutatásának eredményei, amelyek a Frontiers in Conservation Science tudományos lap friss számában jelentek meg, más fajok fennmaradása szempontjából is fontosak lehetnek.

Borítókép: Kockás mézevő (Anthochaera phyriga) / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!