cukiság

2021.06.29. 17:30

Kis tapír született a fővárosi állatkertben

Az újszülött kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egy hónapos kora után kezd ismerkedni.

Forrás: Shutterstock

Újabb kis tapír született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az egynapos jövevényt keddtől már a közönség is láthatja.

A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint a megszokott gyakorlattól eltérően várhatóan már a szülés utáni első napon kiengedik a kifutóra az anyaállatot és a kicsit. A tapíroknak otthont adó Dél-Amerika kifutó látképét pedig webkamera közvetíti az intézmény honlapján.

A fővárosi állatkert tapírcsaládja a most született kicsivel együtt összesen négy állatból áll. Suki, a 22 éves anyuka 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apuka 2001-ben érkezett, előző utódjuk, a Hada nevű tapírkislány pedig tavaly február 20-án született.

A tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap. A két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül életet adott a most született kicsinek – mutatnak rá a közleményben.

Bár a dél-amerikai, más néven síkföldi tapíroknál (Tapirus terrestris) a felnőttek szinte teljesen egyszínűek, a kicsik csíkosan születnek, és életük első néhány hónapjában csíkosak is maradnak. A csíkok azonban idővel elhalványodnak, de némelyikük – általában a lábon – foltokban az állatok felnőtt korára is megmaradnak.

Az újszülött kizárólag anyatejen él, a szilárd táplálékkal várhatóan egy hónapos kora után kezd ismerkedni és 6-8 hónapos korára szokik át teljesen a felnőtteknek való étkezésre. Mint írják, a kicsi nemét egyelőre még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, ezért nevet is csak később fog kapni.

A tájékoztatás szerint a tapírok állatkerti szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, mivel ez a faj természetes élőhelyén ritkulóban van, természetvédelmi helyzetét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette – hívja fel a figyelmet az állatkert tájékoztatójában.

Az idén 155 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint 120 éve tartanak tapírokat, az első budapesti – és egyben magyarországi – kis tapír 1987-ben jött a világra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!