irány a világűr

2021.07.16. 08:06

Ekkora adományt még soha nem kapott a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeuma

Jeff Bezos, az Amazon óriáscég hamarosan a világűrbe induló alapítója 200 millió dollárral (60,8 milliárd forint) támogatja a Smithsonian Intézet repülési és űrhajózási múzeumát, amely története eddigi legnagyobb adományát köszönheti az amerikai milliárdosnak.

(FILES) This file handout photo taken on April 24, 2015 obtained courtesy of Blue Origin shows Jeff Bezos, founder of Blue Origin, at New Shepard's West Texas launch facility before the rocket's maiden voyage. - Jeff Bezos sets his sights on a new frontier in space in the coming days after building a gargantuan business empire which has in many ways conquered the Earth. (Photo by - / BLUE ORIGIN / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Forrás: AFP / BLUE ORIGIN

Fotó: AFP

A Smithsonian szerint 70 millió dollárt a múzeum renoválására, a fennmaradó 130 millió dollárt egy gyermekeknek szánt, új oktatási központ, a Bezos Learning Center megépítésére fordítják.

Bezos közleményében azt írta, hogy

támogatni akarja a Smithsoniant „abban, hogy beindítsa a jövő építőinek és álmodozóinak képzelőerejét”.

A múzeumban 2018 óta nagyszabású helyreállítási munkálatok folynak. A tervek szerint július végén nyitja meg ismét a kapuit a látogatók előtt.

Az 57 éves Bezos gyermekkori álmát valóra váltva indul a világűrbe július 20-án,

az Apollo-11 Holdra szállásának napján a New Shepard nevű űrhajóval fivére, egy 82 éves volt pilótanő és egy jótékonysági árverés nyertese társaságában. Ez lesz Bezos űripari vállalata, a Blue Origin űrhajójának első indulása utasokkal.

Bezos a hónap elején távozott az Amazon internetes óriáscég elnök-vezérigazgatói posztjáról, hogy több ideje legyen más dolgokra, köztük a Blue Originre.

Borítókép: Jeff Bezos a Blue Origin űrhajója mellett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!