Szomorú számok

2021.08.30. 10:55

A kihalás szélén állnak a sárkányokra emlékeztető óriások, az iguánák

A felmérést végző szakemberek ráadásul egyetlen fiatal egyedet sem találtak.

Forrás: Pixabay

Tudósok és galápagosi parkőrök vettek részt abban az expedícióban, amelynek keretében az Isabela sziget északi részén végeztek állatszámlálást, ahol a galápagosi rózsaszínű szárazföldi iguána őshonos. Az eredmények szerint már csupán 211 egyed él a különleges gyíkfajból.

Az egyedszámlálás előtt a szakemberek mintegy 350 példányra becsülték a populációt.

Galápagosi Nemzeti Park beszámolója szerint a számlálás idején 53 iguána élőhelyét azonosították. Ehhez rövid ideig befogták az állatokat, amelyek 94 százaléka a megfigyelések alapján a tengerszint felett több mint 1500 méteren él. A 25 négyzetkilométernyi területen lévő Wolf vulkánon a szakemberek továbbá kamerákat is felállítottak a gyíkok viselkedésének tanulmányozására. Ezenkívül felmérték a populációra leselkedő veszélyeket.

Washington Tapia, a számláslásban részt vevő egyik tudós kiemelte, a faj különösen sebezhető, mivel egyetlen térségre korlátozódik az élőhelye.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol máshol nem látható fajok is élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

A galápagosi rózsaszín szárazföldi iguánát, vagyis a Conolophus marthae-t 1986-ban fedezték fel, majd 2009-ben azonosították önálló fajként.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!