Ország-világ

2021.08.25. 12:37

Az érintettek fele nem tudja, hogy magas a vérnyomása

Minden második ember, akinek magas a vérnyomása, nem tud az életét veszélyeztető betegségről. Az érintettek száma 1990 és 2019 között megduplázódott, és elérte az 1,3 milliárdot – írták a londoni Imperial College és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: goodluz

A kutatók szerint 30-79 év közötti emberekről van szó, közülük egymilliárdan alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élnek. Magas vérnyomásról az orvosok akkor beszélnek, ha a vérnyomásérték 140/90 fölött van.

A magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri betegségek vagy stroke miatt évente 8,5 millió ember hal meg. A magas vérnyomás a vezető halálozási és betegségkiváltó ok világszerte, növeli a szív-, agy- és veseproblémákat is.

2019-ben Dél-Korea, Kanada és Izland volt a három ország, ahol a betegséget a legjobban ellenőrzés alatt tartották, őket követte az Egyesült Államok, Costa Rica, Németország, Portugália és Tajvan. Különösen magas az ilyen betegek aránya a férfiak körében Magyarországon, Paraguayban és Lengyelországban, a nők körében a Dominikai Köztársaságban, Jamaicában és Paraguayban.

A betegségre vannak jó és hatékony gyógyszerek a WHO szerint, amely a betegség kezelésére tett ajánlásait nyilvánosságra is hozta. A nem túl magas vérnyomást lehet csökkenteni az életmód megváltoztatásával is – mondta Majid Ezzati, a kutatás vezetője. Több zöldség és gyümölcs, kevesebb só fogyasztása és több testmozgás segít a magas vérnyomás csökkentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!