Katasztrófavédelem

2021.08.18. 11:20

Felveszik a harcot a vérszívókkal, 274 településen irtják a szúnyogokat

A Duna felső szakaszán invázió is kialakult a folyó korábbi áradása miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a héten 274 településen és tizenegy budapesti kerületben, összesen 121 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat. A legtöbb helyen földi kémiai módszerrel, autóról permetezik a vegyszert, de 122 településen és hat budapesti kerületben légi kémiai kezelésekkel is kiegészítik a védekezést.

Az elmúlt napokban végrehajtott kezeléseknek köszönhetően a Duna felső szakaszán mérséklődött a szúnyoginvázió, amely a folyó korábbi áradása miatt alakult ki. A Duna középső és alsó szakaszán, a part menti településeken azonban továbbra is jelentős a szúnyogártalom, az érintett területeken fokozott gyérítést végeznek.

Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is fokozott védekezés lesz, de több településen permeteznek Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében, valamint Székesfehérváron is. Négy budapesti kerületben és 104 településen ugyanakkor csak földi, Budapest III. kerületében és Győrben pedig csak légi módszerrel dolgoznak majd.

A hőségriasztás ideje alatt nem végeznek légi permetezést, ezért a hétfőre meghirdetett légi kezeléseket máskor pótolják. A földi permetezést napnyugta után kezdik. Augusztus 20-ra való tekintettel, az ünnepségek miatt péntek este sehol nem lesz szúnyoggyérítés.

A beavatkozások tervezett helyéről és időpontjáról szóló információk megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!