terheléses teszt

2021.09.27. 16:10

Huszonkét kamionnal tesztelték az új Tisza-hidat (galéria)

A közelmúltban megtörtént az M44 gyorsforgalmi út különleges kivitelű új Tisza-hídjának próbaterhelése.

Forrás: nif.hu

Rendben lezajlott a próbaterhelés az M44 gyorsforgalmi út új Tiszaugi-hídjánál. Az adatok kiértékelése még néhány hetet igénybe vesz. A híd építése a végéhez közeledik, már csak a befejező munkálatok vannak hátra – írja a Szoljon.hu, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

Mint írják, a 44. számú főútról is jól látható ekhós szekérre emlékeztető pilonjaival az M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt–Lakitelek közötti szakaszának leglátványosabb műtárgya, az 556 méter hosszú új Tiszaugi-híd.

A projekt a befejezéséhez közeledik. Ennek a fázisnak az egyik legfontosabb momentuma az épülő híd próbaterhelése, ahol a műtárgy használatba vétel előtti teherbírását ellenőrzik.

A próbaterhelés során statikus és dinamikus terhelést végeztek. A hídszerkezet különböző részein, elemein mérték az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat és az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket.

A Tiszaugi-hídnál a statikus próbaterhelést 22, egyenként 38 tonna súlyú teherautóval végezték,

összesen 20 teherállás kombinációban.

A dinamikus terhelés során pedig két teherautó haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 kilométer/órás sebességgel. A NIF Zrt. beruházásainál a próbaterhelést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végzik. Ebben az esetben is ők hajtották végre a méréseket.

A Tiszakürt- Lakitelek közötti 10,1 kilométeres szakasz műszaki átadás- átvételi folyamata októberben megkezdődik, a teljes szakasz forgalomba helyezése várhatóan decemberben történik meg.

A Szoljon.hu megosztotta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. képgalériáját is:

https://www.szoljon.hu/galeria/probaterheles-az-uj-tisza-hidon/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!