Covid–19

2021.09.23. 20:15

Idén is hazájukban vehetik át az elismerést a Nobel-díjasok

Idén is hazájukban vehetik át az elismerést a Nobel-díjasok, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt évhez hasonlóan nem utaznak Stockholmba az ünnepélyes átadásra az elismerés kitüntetettjei – jelentette be csütörtökön a Nobel Alapítvány.

Carl-Henrik Heldin svéd professzor, a Nobel Alapítvány elnöke a stockholmi városháza Arany termében, a 2020-as Nobel-díjak virtuális átadási ünnepségének színhelyén 2020. december 10-én. A koronavírus-járvány miatt a televízión közvetített ünnepségen a kitüntetettek nincsenek jelen, és a ceremónia egy része elõre felvett anyag. A díjazottak az elõzõ napokban a lakóhelyükként szolgáló országokban vehették át az elismerést.

Forrás: MTI / EPA / TT Hírügynökség

Fotó: Fredrik Sandberg

A különböző tudományos kategóriák és az irodalmi kategória, valamint a Nobel-békedíj nyerteseit október 4. és október 11. hirdetik ki Stockholmban és Oslóban.

„Világossá vált, hogy idén a decemberi Nobel-ünnepségek, amikor Stockholmban és Oslóban átadják a díjakat, a digitális és fizikális események keveréke lesz”

– közölte az alapítvány.

A Nobel-napon, december 10-én egybefűzik a stockholmi városházán megrendezendő ünnepséget a díjak átadásának helyszíneivel. Egyedül a Nobel-békedíjat Osloban átadó norvég Nobel-bizottság tartja fenn még annak lehetőségét, hogy a helyszínen fogja üdvözölni a nyertest – tették hozzá.

Úgy gondolom, mindenki szeretné, ha véget érne a járvány, itt azonban még nem tartunk – mondta Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója. A járvány további alakulása és a nemzetközi utazások miatti bizonytalanságok az oka annak, hogy az általában a világ különböző tájairól származó díjazottak elismerésüket hazájukban vehetik majd át – magyarázta Helgesen.

Borítókép: Carl-Henrik Heldin svéd professzor, a Nobel Alapítvány elnöke a stockholmi városháza Arany termében, a 2020-as Nobel-díjak virtuális átadási ünnepségének színhelyén 2020. december 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!