Meglepő ügyesség

2021.09.06. 18:40

Okosabbak az elefántok, mint eddig gondoltuk

Az állatok a vizsgálatokon megfeleltek a hatékony beszédtanulás három tudományosan meghatározott feltételének.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ausztria, Németország és afrikai országok állatkertjeiben, rezervátumaiban és állatvédő alapítványainál élő ormányosoknak tanították meg a gondozóik, hogy parancsra trombitáljanak, morogjanak, horkantsanak, fújtassanak és visítsanak. Az eredményeket bemutató tanulmányt a Philosophical Transactions of the Royal Society című tudományos lapban mutatták be.

A Bécsi Egyetem kutatói, Angela Stöger és Anton Baotic afrikai elefántokat és trénereiket figyelték meg. Azt vizsgálták, milyen pontosan képesek az állatok megtanulni, hogy az emberek jelzéseire a megfelelő hangot adják ki.

A schönbrunni állatkert nőstény elefántja, Iqhwa például parancsra trombitál, a drezdai állatkertben élő Mogli pedig fújtat. A botswanai Living with Elephants Foundation nevű alapítvány Jabu nevű elefántbikája hétféleképpen fejezi ki magát. Az egyik elefánt, Jabu és a vele élő Morula ráadásul azt is megtanulta, hogy az alright, vagyis a rendben jutalmazó szóra elhallgasson.

A kutatók kiemelték, hogy egyik elefántot sem tréningezték speciálisan erre a vizsgálatra. A különböző intézményekben nagyon eltérő módszereket alkalmaznak, de a pozitív megerősítést például mindenhol használják. A kiadott hangért ugyanis az állatok minden esetben élelmet, dicséretet vagy simogatást kapnak.

Összességében a 13 megfigyelt elefánt az emberek és az állatok között lezajlott beszélgetés több mint 96 százalékában megfelelően reagált.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!