Igazi csoda

2021.09.13. 13:50

Új eljárással segítenek a magyar orvosok a halláskárosultakon

A módszer a korábbi hallásjavító műtéteknél pontosabb és tisztább hangzást eredményez.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Első ízben ültettek be úgynevezett piezoelektromos jelátvitelen alapú hallásjavító implantátumot Magyarországon. Az új típusú, Cochlear OSIA2 elnevezésű műtétet egy felnőtt és egy gyermek páciensnél végezték el a Szegedi Tudományegyetemen a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésével.

A nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb eredményeket sikerül elérni.

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangokat a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor pedig a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el, valamint egyedülálló technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez.

Az eszközzel az ép halláshoz nagyon közeli eredményt lehet elérni.

Az elmúlt években Rovó László professzor irányítása alatt a Szegedi Tudományegyetemen Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztés történt, amelynek keretében világszínvonalú műtőket építettek.

A most elvégzett két műtéttel, amelyet Rovó László és kollégái, valamint a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztályáról Katona Gábor professzor és Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek, megkezdődött a nagyothallás új eszközének bevezetése hazánkban. A következő gyermek műtétje a tervek szerint még szeptemberben megtörténik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!