Környezetvédelem

2021.10.03. 11:35

370 ezer fát ültettek a pusztuló fenyőerdő helyére

Az elvégzett beavatkozások hatásait hosszú távon nyomon követik a szakemberek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

26 hektár pusztuló lucfenyvest számoltak fel az Őrségi Nemzeti Parkban. Az eltávolított fák vagy már elpusztultak vagy betegek voltak, ezzel pedig akadályozták az erdő megújulását. Így a helyükre 370 ezer darab őshonosnak számító facsemetét, tölgyet, bükköt és juhart ültettek.

A nemzeti park igazgatósága elmondta, a két éven át zajló, most záruló természetvédelmi projekt megvalósításához az Európai Unió több mint 408 millió forint pályázati támogatást nyújtott.

A nemzeti park munkatársainak célja az volt, hogy a jelenleginél egészségesebb, a veszélyforrásokkal szemben ellenállóbb, a klímaváltozás hatásait mérsékelni és elviselni képes erdőket hozzanak létre.

A projekt sikerességének érdekében tíz kilométer hosszan védő kerítést is felépítettek, amely megakadályozta, hogy a vadak megrágják a fiatal fák törzsét. Az erdők természetvédelmi célú kezelése érdekében, az állami támogatást felhasználva továbbá 183 millió forint értékű speciális gépparkot is beszereztek.

A szakemberek reményei szerint a létrejövő erdők élőhelyül szolgálnak majd számos, természetvédelmi oltalom alatt álló fajnak, például a fekete harkálynak, a hamvas küllőnek vagy a nagy szarvasbogárnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!