Veszélyeztetett fajok

2021.10.30. 07:10

Egyetlen év alatt 10 százalékkal csökkent egy ritka bálnafaj egyedszáma

Ráadásul a fennmaradt egyedek átlagosan egy teljes méterrel kisebbre is nőnek meg, mint a 20 évvel korábban élt példányok.

Forrás: Shutterstock

Az Északi Simabálna Konzorcium fajmegőrző csoport szerint mintegy 10 százalékkal csökkent tavaly az északi simabálna, az egyik legritkább tengeri emlősfaj populációja.

A kutatók adatai alapján az északi simabálnák egyedszáma 2019-ben 366 volt, 2020-ban pedig 336-ra esett vissza. Ez két évtizede a legalacsonyabb egyedszám.

Az északi simabálnák egykor nagy számban éltek az Egyesült Államok északkeleti és Kanada partvidékén, azonban populációjukat megtizedelte a kereskedelmi halászat.

Az amerikai kormány már több mint 50 éve a veszélyeztetett fajok közé sorolja ezeket az állatokat.

Az elmúlt években magas volt a halálozási arány és alacsony a szaporulat a bálnák között. Ez részben magyarázható azzal, hogy az állatok könnyen belecsavarodhatnak a halászhálókba és ütközhetnek a nagy hajókkal. Scott Kraus, a konzorcium elnöke szerint még ha túl is élnek az egyedek egy esetleges baleseteket, utána kevésbé képesek táplálkozni és párosodni.

Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb georgiai és észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódaikat.

Nem csak kevesebben, de kisebbek is lettek

Egy közelmúltban közzétett kutatás szerint átlagosan egy méterrel kisebbek lettek az északi simabálnák a 20 évvel ezelőtti egyedekhez képest. Ez az eredmény különösen aggasztó a faj fennmaradásának szempontjából. Ráadásul drónos és légi felvételekkel alá is támasztották, hogy a veszélyeztetett fajok közé tartozó északi simabálnák (Eubalaena glacialis) fiatal generációja már nem olyan hosszú, mint a húsz évvel ezelőtti példányok.

Az északi simabálnák átlagos hossza 14 méter, de a jelenlegi fiatal generáció csak 13 méteres.

A kutatók szerint ezért az ember a felelős. A halászat, a hajókkal való ütközés, valamint a bálnák táplálékforrásának klímaváltozás miatti északabbra költözése együttesen váltja ki ezt a hatást. Az állatok méretének csökkenése továbbá egyéb súlyos következményekkel is járhat, hiszen a folyamat a faj túlélését fenyegeti. A kutatók szerint a bálnák ugyanis nem fejlődnek elég nagyra ahhoz, hogy gondozni tudják a borjakat, vagy akárcsak vemhesek legyenek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!