Járvány

2021.10.08. 12:01

Elenyészően csekély a szívizomgyulladás kockázata a koronavírus elleni oltás után

A Pfizer–BioNTech-vakcinával beoltott 2,5 millió izraeli közül mindössze 54-nél jelent meg ez a mellékhatás, amelynek lefolyása az esetek túlnyomó többségében enyhe volt, és nem zavarta a szív működését.

An Israeli health worker prepares a dose of the Pfizer-BioNtech COVID-19 vaccine on August 13, 2021, at the Maccabi Health Service in the Israeli town of Rishon Lezion, as Israel launches its campaign to give booster shots to people aged over 50, in a bid to stem spiking infections driven by the Delta variant. - Israelis rushed to sign up for the booster shots, with the nation's largest health provider, Clalit Health Services, reporting this morning it gave 5,000 shots to people between ages 50-59.

Forrás: AFP

Fotó: AHMAD GHARABLI

A The New England Journal of Medicine című egészségügyi szaklapban publikált nagyszabású izraeli kutatási jelentés szerint elenyészően csekély a szívizomgyulladás kockázata a koronavírus elleni oltás mellékhatásaként – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A Beilinson kórház és a Klalit egészségbiztosító kutatóintézetének közös tanulmánya szerint 2,5 millió, a Pfizer–BioNTech-vakcina első és második adagjával beoltott izraeli közül mindössze 54-nél jelent meg ez a mellékhatás, amelynek lefolyása az esetek túlnyomó többségében enyhe volt, és nem zavarta a szív működését.

A szakemberek összegyűjtötték és tanulmányozták minden egyes beteg kórképét, laboratóriumi eredményeit, röntgen- és CT-képeit, valamint kezelésüket a betegség kezdetétől egészen a kórház elhagyását követő mintegy 12. hétig.

Egy másik kutatás a szívizomgyulladással kórházba kerültek adatainak elemzéséből azt mutatta ki, hogy az oltottaknak némileg több esélyük volt megkapni ezt a betegséget, mint az oltatlanoknak, s körükben is elsősorban a fiatal férfiaknak és az oltás második dózisa után. Ezt a felmérést a Hadassza kórház és Saron Elroj Prájsz, az egészségügyi minisztérium közegészségügyi igazgatója végezte.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálon ismertetett másik új tanulmány szerint az oltottak vérében kimutatható antitestek száma egyértelműen és jelentősen lecsökkent hat hónappal a második oltás után, vagyis a védettségi szintjük megcsappant.

Ez a tanulmány az izraeli Síba kórház ötezer fős személyzetének adatait értékelte, akiket az első két dózis beadása utáni fél évben megfigyelés alatt tartottak, és többször is vért vettek tőlük.

A kutatók jelentős csökkenésről számoltak be az első három hónapban, majd mérsékeltebb fogyatkozást mértek a következő három hónapban. A nők általában jobb kezdeti ellenanyagszintet mutattak a férfiaknál, és így némileg védettebbek voltak a hat hónapos időszak végén.

A tanulmány megállapította, hogy fél év után a fiatal, egészséges nők 2,5 százalékos eséllyel vesztették el képességüket a kórokozó semlegesítésére, de a 65 év feletti nőknél már 6 százalékra nőtt ez a szám. A fiatal férfiak 4 százaléka, illetve a 65 év felettiek 15 százaléka vesztette el ellenálló képességét a koronavírussal szemben.

Ugyanakkor az immunhiányos emberek esélyei sokkal rosszabbak voltak: a 65 évnél idősebb nőknél 30 százalék, férfiaknál pedig 50 százalék vált védtelenné a fertőzéssel szemben, s ez az arány 45 év alatt nőknél is 18, férfiaknál pedig 24 százalék volt.

Furcsa módon a kutatás azt is megállapította, hogy a túlsúlyos emberek antitestszintje hat hónap után magasabb maradt másoknál – noha ők általában hajlamosabbak a súlyos megbetegedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!