Hiába futott

2021.10.18. 15:50

Vulkánkitörés elől menekülhetett a férfi, akinek csontvázát megtalálták

A szakemberek szerint az is lehet, hogy a bajba jutottak mentése közben veszítette életét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy menekülő vagy egy mentésben részt vevő ember földi maradványait találhatták meg több méter vulkáni kőzet alatt az olaszországi Herculaneumban. A területet Pompejivel együtt temette maga alá a kitörő Vezúv 79-ben.

Francesco Sirano, a Herculaneumi Régészeti Park igazgatója elmondta, a 40 és 45 év közötti férfi megkövült csontjait azon a helyen tárták fel, ahol a szerencsétlenség idején a tengerpart húzódott. A vulkánkitörés nyomán a part később 500 méterrel kijjebb tolódott.

A részleges csontvázat elszenesedett fadarabok alatt találták olyan szövet- és fémmaradványokkal együtt, amelyek a férfi személyes tárgyaiból, például táskából, szerszámokból, esetleg fegyverekből és fémpénzekből származhatnak.

Egy koponyasérülésből és a helyszínből arra lehet következtetni, hogy a menedéket kereső férfi fejét egy épület lezuhanó gerendája törhette be. Mivel hátrafelé esett el, valószínűleg még szembesült az elkerülhetetlen végzettel is, mielőtt meghalt.

Sirano szerint a férfi talán a mentésben vett részt, talán későn jövő tagja volt egy olyan csoportnak, amelynek még sikerült elérnie a tengeren várakozó mentőcsónakokat. A vulkán kitörésekor ugyanis az idősebb Plinius hadvezér és író hajóflottája sietett a herculaneumiak segítségére. Plinius maga odaveszett a parton, tisztjeinek azonban sikerült megmenteni több száz embert.

Az újabb lelet megtalálása helyén legutóbb 25 éve folytattak ásatásokat. Akkor több mint 300 ember földi maradványait találták meg. A frissen felfedezett csontváznak azért örülnek nagyon a régészek, mert a legmodernebb technikával már olyan információkat is kinyerhetnek belőle, amelyeket a korábbi leletekből még nem volt lehetséges.

A csontok tanulmányozása céljából a maradványokat azzal a lávatömbbel együtt akarják laboratóriumba szállítani, amiben megtalálták őket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!