Királynéi jelkép

2021.11.14. 11:55

85 millió forintot érhet Boleyn Anna előkerült faragott madara

A fából készült sólyom akkor tűnhetett el, amikor férje, VIII. Herrik angol király kivégeztette Boleyn Annát.

by Unknown artist Unknown artist,painting,1570

Forrás: Wikipédia

Fotó: National Portrait Gallery London

The Guardian beszámolója szerint két éve egy aukción 75 fontért, vagyis 32 ezer forintért kelt el az az antik, fából faragott madár, amelyről kiderült, hogy Boleyn Anna heraldikai jelképe volt, és mintegy 200 ezer fontot, vagyis 85 millió forintot érhet.

A 16. századi faragott sólyom, VIII. Herrik angol király második feleségének heraldikai jelképe valószínűleg a Hampton Court palotában lévő magánlakosztályát díszítette. A madár akkor tűnhetett el a palotából, amikor a király 1536-ban kivégeztette feleségét, és személyes tárgyait is eltávolíttatta onnan.

Apparently it could be worth £200,000. Not a bad find, eh?https://t.co/OyGcSx4iVs

A gyönyörű és gazdagon díszített tölgyfafaragás a szakértők szerint rendkívül jó állapotban van, még az eredeti aranyozása és színei is megmaradtak.

A sólymot Paul Fitzsimmons, egy devoni régiségkereskedő szúrta ki egy árverésen, most pedig hosszú távra kölcsönbe adja a Hampton Courtnak.

Tracy Borman, a Tudor-korszakkal foglalkozó történész és a palotát is kezelő Historic Royal Palaces közhasznú szervezet vezető kurátora elmondta, azért olyan izgalmas ez a felfedezés, mert annak ellenére, hogy Boleyn Anna volt a legnépszerűbb VIII. Henrik 6 felesége közül, vele kapcsolatban maradt fenn a legkevesebb tárgyi emlék, mert Henrik megszabadult tőlük.

A tudós szerint Boleyn bukása után feltehetően az egyik híve vitte el és őrizte meg a faragott madarat.

Az idők során valószínűleg a kandalló kormától megfeketedett sólymot, amelynek mérete hússzor húsz és fél centiméter, szakértő restaurálta.

A faragott sólyomról Borman november 18-án megjelenő, a brit monarchia történetét I. Vilmostól II. Erzsébetig bemutató Crown & Sceptre című könyvében is megemlékezik. Mint írja, bár Henrik elrendelte, hogy Anna minden nyomát távolítsák el palotáiból, néhányat még ma is látni lehet. Az egyik legkülönlegesebb egy gazdagon díszített sólyom, Anna heraldikai jelvénye, amely egykor a Hampton Courtot díszítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!