kísérlet

2021.11.10. 21:59

Egy kilométer mély lyukat fúrnak az Antarktiszon új-zélandi kutatók

A vizsgálattal kideríthetik, hogyan viselkedett a jég azoknak az időkben, amikor a globális hőmérséklet olyan magas volt, mint amennyire az várható lesz a következő évtizedekben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Új-zélandi kutatók 1 kilométer mély lyukat fognak fúrni az Antarktiszon, a Ross-selfjégen át, hogy kiderítsék, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése segíthet-e elkerülni a kontinensen lévő jég katasztrofális mértékű olvadását.

A SWAIS 2C nevet viselő projektben azt vizsgálják, mennyire érzékenyen reagálhat a nyugat-antarktiszi jégmező (WAIS) 2 Celsius-fokos globális felmelegedésre. Ehhez a mélyből szereznek üledéket – közölte az Antarctica New Zealand (ANZ) új-zélandi állami intézet.

A vizsgálattal kideríthetik, hogyan viselkedett a jég azoknak az időkben, amikor a globális hőmérséklet olyan magas volt, mint amennyire az várható lesz a következő évtizedekben. Ezek a geológiai információk megmutathatják, van-e a klímarendszerben egy olyan fordulópont, amikor a nagy tömegű szárazföldi jég is elolvad, és ennek hatására métereket emelkedik az óceánok szintje. Ha ez már megtörtént korábban, újra megeshet az ANZ szerint.

A WAIS elegendő jeget tartalmaz ahhoz, hogy olvadása négy méterrel emelje meg a vízszintet.

A világ legjelentősebb Antarktisz-kutatóiból álló csapat vezetője Richard Levy, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa és Molly Patterson, az amerikai Binghamton Egyetem kutatója. A vizsgálatok megmutatják, mennyire olvadhat meg a nyugat-antarktiszi jégmező, ha nem érjük el a párizsi egyezmény klímacéljait – mondta Levy.

Az előkészítő csapat még novemberben elindul a Scott-bázisról, hogy a Ross-selfjégen át eljusson az úgynevezett Siple Coasthoz, ahol a jég találkozik az óceánnal és lebegni kezd. Miután felállították a fúróállomást, egy nagyobb kutatócsoporttal egészülnek ki, és egészen februárig dolgoznak a furaton. A következő három évben végez terepmunkákat a SWAIS 2C.

Soha senki nem fúrt még le az Antarktisz mélyére a fő tábortól ilyen távoli helyszínen és ennyire közel a WAIS közepéhez.

A Wellingtoni Victoria Egyetem Antarktisz-kutató központjának mérnökei négy év alatt, a világon elsőként fejlesztették ki azt a technológiát, mely révén 800 méter jégen át tudnak fúrni forró víz segítségével, majd üledékmintát venni a jégtakaró alatt 200 méterről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!