Járvány

2021.11.06. 08:28

Kimutatták, mennyit csökken a Covid-vakcinák hatékonysága

Drasztikusan zuhantak az értékek a Moderna, a Pfizer/BioNTech és a Johnson and Johnson vakcinák esetében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Amerikai tudósok kimutatták, mennyit csökkent több hónap elteltével a Covid–19 elleni védőoltások hatékonysága – számol be róla a Magyar Nemzet. A vírus delta variánsának uralkodóvá válása nyomán az Egyesült Államokban használt mindhárom vakcina veszített a hatékonyságából, a veteránokkal végzett, nagyszabású amerikai kutatás alapján 35 és 85 százalék közötti mértékben. A tudósok majdnem 800 ezer amerikai veterán adatait elemezve azt találták, hogy március elején, amint a delta variáns terjedni kezdett az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. A következő hat hónapban azonban drámaian csökkent a hatékonyságuk.

Szeptember végére a Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága a márciusban mért 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant

– olvasható a Science című tudományos folyóiratban.

A három vakcina halálozástól való védereje kevésbé csökkent, júliusra azonban, amikor a delta variáns dominánssá vált, már nagy különbségek mutatkoztak az oltóanyagok között. A Modernával oltott, 65 éves vagy annál idősebb veteránok, akik megfertőződtek, 76 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a betegség következtében, mint hasonló korú, de oltatlan társaik. A Pfizer/BioNTech vakcinájával védett, de megfertőződött, szintén idős veteránok a halálozás 70 százalékkal kisebb kockázatával néztek szembe, mint az azonos korú oltatlanok. Az idős, Johnson and Johnsonnal oltott, de megfertőződött veteránok csak 52 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg, mint a velük egyidős oltatlanok. A 65 év alatti veteránok esetében a Pfizer 84, a Moderna 82 százalékkal, a Johnson and Johnson egydózisú oltása 73 százalékkal növelte a halálos kimenetel elkerülését az oltatlanokhoz képest.

Az amerikai járványügyi központ legalább két hónappal a vakcina felvétele után emlékeztető oltást javasol mindazoknak, akiket a Johnson and Johnsonnal oltottak. Azoknak a 65 év felettieknek, az egészségi állapotuk miatt sérülékenyeknek, valamint a nagyobb közösségben – ápolási otthonban, kórházban vagy hasonló helyen – élőknek, akik a másik két vakcinát kapták, hat hónappal a második dózis felvétele után szintén javasolják az újabb oltást. Az új tanulmány a három vakcina hatékonyságának az eddigi legátfogóbb összehasonlítása Egyesült Államok-szerte: az ország fegyveres erőinek 780 225 veteránját követték február elsejétől október elsejéig. A résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel volt katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves vagy idősebb, 29 százalékuk volt 50–64 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti. Noha az idősebbek nagyobb valószínűséggel vesztették életüket a Covid miatt, a vakcinák adta védettség csökkenése mind az idősebbeknél, mind a fiatalabbaknál megfigyelhető volt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!